Zdrowe śniadanie do szkoły

Zdrowe śniadanie do szkoły!

Rok szkolny już się rozpoczął, dzieci znowu poszły do szkoły. Wiemy, że często zastanawiacie się, co włożyć do śniadaniówki Waszym dzieciom. Zdrowe śniadanie do szkoły!

Niestety, patrząc na dietę dzieci, zwłaszcza w szkołach, zauważa się coraz częściej, że rodzice starają się usprawnić sobie poranek. Często wolą dać dzieciom przysłowiowe parę złotych, aby kupiły coś do zjedzenia w sklepiku szkolnym, zamiast zrobić im zdrowe śniadanie do szkoły. Rodzice tłumaczą sobie, że w sklepiku są przecież świeże bułki, kanapki, drożdżówki, owoce, batoniki itd.

Nie wiem jednak, czy zdajecie sobie sprawę, że polskie dzieci są w czołówce, jeśli chodzi o otyłość i choroby metaboliczne! To niewątpliwie jest bardzo niepokojący fakt! Dlatego uważamy, że to my, jako rodzice, jesteśmy w bardzo dużym stopniu odpowiedzialni za to, co jedzą nasze pociechy!

Zadbajmy więc o dobre i pożywne jedzenie w domu, aby budować już od najmłodszych lat jak najlepsze nawyki żywieniowe.

Zdrowe śniadanie do szkoły – co możemy zrobić?

Aby ułatwić Wam zadanie zrobienia zdrowego śniadania dla dzieci postanowiliśmy wyjść z pomysłem na urozmaiconą śniadaniówkę dla Waszego dziecka.

Będziemy systematycznie dodawać różne pomysły na zdrowe i odżywcze przekąski. Z kolei Wy będziecie mogli je szybko i łatwo przygotować w domu. Postaramy się, aby śniadaniówka wyglądała tak apetycznie, że Twoje dziecko chętnie zje wszystko w szkole. Głęboko wierzymy, że zainspirujemy Was do tego, aby dzieci spożywały jak najmniej przetworzonej żywności oraz słodyczy. Przecież zdrowe jedzenie do szkoły nie musi być nudne i niesmaczne!

Nasz pierwszy pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły

Przedstawiamy Wam pierwszy pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły:

  1. Sezonowe warzywa – w naszej śniadaniówce, tym razem ogórek;
  2. Sezonowe owoce – maliny i brzoskwinie;
  3. Orzechy brazylijskie;
  4. Gofry z mango.
Zdrowe śniadanie do szkoły!
Zdrowe śniadanie do szkoły!

Dlaczego warto jeść powyższe produkty?

Ogórek – ma dużą zawartość wody, co pomaga w nawodnieniu organizmu, a  ą dzieci, które piją zbyt mało. Ogórki są źródłem witaminy K, witaminy C, potasu i magnezu. Jedzenie ogórków wspiera zdrowy układ pokarmowy poprzez utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej. Ogórki mają też łagodzące działanie na skórę, mogą więc pomagać w stanach zapalnych i podrażnieniach skóry.

Maliny – świetnie wspierają układ odpornościowy dzieci, zapobiegając infekcjom poprzez obecność witaminy C. Ponadto są skarbnicą naturalnych antyoksydantów, takich jak właśnie witamina C, witamina E i flawonoidów, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Ponadto dostarczają innych cennych minerałów, takich jak: witamina K, foliany i mangan.

Brzoskwinie – to owoce, które także wspierają odporność dzieci dzięki zawartości witaminy C. Ponadto są też bogate w przeciwutleniacze, czyli witaminę C oraz witaminę A w postaci beta-karotenu oraz witaminę K. Zawierają też potas, mango i żelazo.

Orzechy brazylijskie – przede wszystkim są cennym źródłem selenu – pierwiastka tak ważnego dla odporności, zdrowych kości i zębów, metabolizmu oraz ochrony antyoksydacyjnej komórek. Poza tym są dobrym, roślinnym źródłem białka. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Dostarczają witaminy B, E, magnez, miedź. Wystarczy kilka orzechów dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na selen i inne składniki odżywcze.

Przepis na gofry do śniadaniówki

Śniadaniówka do szkoły - gofry z mango
Śniadaniówka do szkoły – gofry z mango

Składniki

  • purre z 1 dojrzałego mango
  • mąka orkiszowa – około 1 szklanki
  • olej może być słonecznikowy – 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

Wykonanie

Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie, to należy dodać trochę mąki. Jeśli jest za gęste, dodać wody – według uznania.

Polecane śniadaniówki

Jakie śniadaniówki dla dzieci warto mieć? Koniecznie sprawdźcie: dobry lunchbox dla dziecka.

Polecane produkty i składniki potrzebne do gofrów