Zdrowe śniadanie do szkoły

Zdrowe śniadanie do szkoły!

Rok szkolny już się rozpoczął, dzieci znowu poszły do szkoły. Wiemy, że często zastanawiacie się, co włożyć do śniadaniówki Waszym dzieciom. Zdrowe śniadanie do szkoły!

Niestety, patrząc na dietę dzieci, zwłaszcza w szkołach, zauważa się coraz częściej, że rodzice starają się usprawnić sobie poranek. Często wolą dać dzieciom przysłowiowe parę złotych, aby kupiły coś do zjedzenia w sklepiku szkolnym, zamiast zrobić im zdrowe śniadanie do szkoły. Rodzice tłumaczą sobie, że w sklepiku są przecież świeże bułki, kanapki, drożdżówki, owoce, batoniki itd.

Nie wiem jednak, czy zdajecie sobie sprawę, że polskie dzieci są w czołówce, jeśli chodzi o otyłość i choroby metaboliczne! To niewątpliwie jest bardzo niepokojący fakt! Dlatego uważamy, że to my, jako rodzice, jesteśmy w bardzo dużym stopniu odpowiedzialni za to, co jedzą nasze pociechy!

Zadbajmy więc o dobre i pożywne jedzenie w domu, aby budować już od najmłodszych lat jak najlepsze nawyki żywieniowe.

Zdrowe śniadanie do szkoły – co możemy zrobić?

Aby ułatwić Wam zadanie zrobienia zdrowego śniadania dla dzieci postanowiliśmy wyjść z pomysłem na urozmaiconą śniadaniówkę dla Waszego dziecka.

Będziemy systematycznie dodawać różne pomysły na zdrowe i odżywcze przekąski. Z kolei Wy będziecie mogli je szybko i łatwo przygotować w domu. Postaramy się, aby śniadaniówka wyglądała tak apetycznie, że Twoje dziecko chętnie zje wszystko w szkole. Głęboko wierzymy, że zainspirujemy Was do tego, aby dzieci spożywały jak najmniej przetworzonej żywności oraz słodyczy. Przecież zdrowe jedzenie do szkoły nie musi być nudne i niesmaczne!

Nasz pierwszy pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły

Przedstawiamy Wam pierwszy pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły:

  1. Sezonowe warzywa – w naszej śniadaniówce, tym razem ogórek;
  2. Sezonowe owoce – maliny i brzoskwinie;
  3. Orzechy brazylijskie;
  4. Gofry z mango.
Zdrowe śniadanie do szkoły!
Zdrowe śniadanie do szkoły!

Dlaczego warto jeść powyższe produkty?

Ogórek – ma dużą zawartość wody, co pomaga w nawodnieniu organizmu, a  ą dzieci, które piją zbyt mało. Ogórki są źródłem witaminy K, witaminy C, potasu i magnezu. Jedzenie ogórków wspiera zdrowy układ pokarmowy poprzez utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej. Ogórki mają też łagodzące działanie na skórę, mogą więc pomagać w stanach zapalnych i podrażnieniach skóry.

Maliny – świetnie wspierają układ odpornościowy dzieci, zapobiegając infekcjom poprzez obecność witaminy C. Ponadto są skarbnicą naturalnych antyoksydantów, takich jak właśnie witamina C, witamina E i flawonoidów, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Ponadto dostarczają innych cennych minerałów, takich jak: witamina K, foliany i mangan.

Brzoskwinie – to owoce, które także wspierają odporność dzieci dzięki zawartości witaminy C. Ponadto są też bogate w przeciwutleniacze, czyli witaminę C oraz witaminę A w postaci beta-karotenu oraz witaminę K. Zawierają też potas, mango i żelazo.

Orzechy brazylijskie – przede wszystkim są cennym źródłem selenu – pierwiastka tak ważnego dla odporności, zdrowych kości i zębów, metabolizmu oraz ochrony antyoksydacyjnej komórek. Poza tym są dobrym, roślinnym źródłem białka. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Dostarczają witaminy B, E, magnez, miedź. Wystarczy kilka orzechów dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na selen i inne składniki odżywcze.

Przepis na gofry do śniadaniówki

Śniadaniówka do szkoły - gofry z mango
Śniadaniówka do szkoły – gofry z mango

Składniki

  • purre z 1 dojrzałego mango
  • mąka orkiszowa – około 1 szklanki
  • olej może być słonecznikowy – 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

Wykonanie

Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie, to należy dodać trochę mąki. Jeśli jest za gęste, dodać wody – według uznania.

Polecane śniadaniówki

Jakie śniadaniówki dla dzieci warto mieć? Koniecznie sprawdźcie: dobry lunchbox dla dziecka.

Polecane produkty i składniki potrzebne do gofrów

  • MĄKA ORKISZOWA EKOLOGICZNA TYP 700 1KG – BIO PLANET

    SKŁADNIKI
    ekologiczna mąka z PSZENICY ORKISZ chlebowa typ 700

    OPIS
    Ekologiczna mąka ORKISZOWA otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy. Mąka ORKISZOWA typ 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1478 kJ / 348 kcal
    Tłuszcz – 1,3 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
    Węglowodany – 70 g
    w tym cukry – 1,0 g
    Błonnik – 3,4 g
    Białko – 14 g
    Sól – 0,01 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać SOJĘ.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    13,90 
  • MĄKA ORKISZOWA TYP 700 BIO 500 g – BIO RAJ

    SKŁADNIKI
    ekologiczna mąka z PSZENICY ORKISZ typ 700.

    OPIS
    Ekologiczna mąka ORKISZowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren PSZENICY ORKISZ. Zawiera GLUTEN dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka ORKISZowa o przemiale 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1503 kJ / 355 kcal
    Tłuszcz – 1,3 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
    Węglowodany – 70 g
    w tym cukry – 1,0 g
    Białko – 14 g
    Sól – 0,01 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać alergeny: ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, SEZAM, SOJĘ.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    7,70 
  • OLEJ RZEPAKOWY EKOLOGICZNY TŁOCZONY NA ZIMNO 500ML – BIO PLANETE

    SKŁADNIKI
    olej rzepakowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Powstaje przez jednokrotne tłoczenie na zimno dojrzałych nasion rzepaku. Podkreśla smak potraw podawanych na zimno. Jego orzechowy smak idealnie pasuje do sałatek coleslaw, a także sałatek z fasolą, ziemniakami i makaronem.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 3404 kJ/828 kcal
    Tłuszcz – 92 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 5,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 60 g
    w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 26 g
    Węglowodany – 0 g
    w tym cukry – 0 g
    Białko – 0 g
    Sól – 0 g
    Witamina E – 26 mg (217 % dziennej referencyjnej wartości spożycia)
    kwasy Omega 3 – 7,4 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać ORZESZKI ZIEMNE, NASIONA SEZAMU, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE i ORZECHY włoskie.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    19,60 
  • OLEJ SŁONECZNIKOWY VIRGIN EKOLOGICZNY 1L- BIO PLANETE

    SKŁADNIKI
    olej słoncznikowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Jest podstawą zimnych dań. Jego delikatny aromat stanowi idealną bazę do dressingów i dipów.
    Dobrze komponuje się z tuńczykiem, jajkiem, sałatkami, burakami i kukurydzą.

    ZALECANE SPOŻYCIE
    Jedna łyżka oleju słonecznikowego zawiera 53% dziennego zapotrzebowania na witamę E. Nie podgrzewać.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 3404 kJ / 828 kcal
    Tłuszcz – 92 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 10 g
    Węglowodany – 0 g
    w tym cukry – 0 g
    Białko – 0 g
    Sól – 0 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać ORZESZKI ZIEMNE, SEZAM, SOJĘ oraz inne ORZECHY.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze pokojowej.

    30,50 
  • ORZECHY BRAZYLIJSKIE BIO 100 g – BIOMINKI

    SKŁADNIKI
    ORZECHY BRAZYLIJSKIE* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

    OPIS
    Ekologiczne ORZECHY BRAZYLIJSKIE są delikatne i łagodne w smaku. Stanowią pyszną i pożywną przekąskę dla dzieci w szkole, w domu i na spacerze!

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 2866 kJ / 695 kcal
    Tłuszcz – 67 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 15 g
    Węglowodany – 3,6 g
    w tym cukry – 2,3 g
    Białko – 16 g
    Sól – 0 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać alergeny: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, inne ORZECHY, SEZAM, SOJĘ.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    11,00 
  • ORZECHY BRAZYLIJSKIE BIO 150 g – NATURAVENA

    SKŁADNIKI
    ekologiczne ORZECHY BRAZYLIJSKIE 100 %

    OPIS
    Wysokiej klasy ORZECHY o intensywnym smaku.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna 2850 kJ/691 kcal
    Tłuszcz 68,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16,4 g
    Węglowodany 3,1 g
    w tym cukry 2,4 g
    Błonnik 4,3 g
    Białko 14,1 g
    Sól 0,008 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, inne ORZECHY, NASIONA SEZAMU, soję.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

    18,00 
  • ORZECHY BRAZYLIJSKIE EKOLOGICZNE 350G – BIO PLANET

    SKŁADNIKI
    ekologiczne ORZECHY BRAZYLIJSKIE 100 %.

    OPIS
    Ekologiczne ORZECHY BRAZYLIJSKIE delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do płatków zbożowych, ciast i innych deserów.

    UWAGA
    Produkt nieodpowiedni do spożycia dla dzieci poniżej 3 lat.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 2857 kJ / 693 kcal
    Tłuszcz – 67 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 16 g
    Węglowodany – 4,2 g
    w tym cukry – 2,3 g
    Błonnik – 7,5 g
    Białko – 14 g
    Sól – 0,01 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać alergeny: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, inne ORZECHY, SEZAM, SOJĘ.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    28,80 
  • PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY BIO 12 g – AMYLON

    SKŁADNIKI
    skrobia kukurydziana*, substancje spulchniające (winiany potasu, węglany sodu). (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 705 kJ/166 kcal
    Tłuszcz: 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
    Weglowodany: 41 g
    w tym cukry: 0 g
    Białko: 0 g
    Sól: 15,4 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    1,60 
  • PROSZEK DO PIECZENIA BEZGLUTENOWY EKOLOGICZNY (3x17g) 51G – BIO VEGAN

    SKŁADNIKI
    skrobia z tapioki*, substancja spulchniająca: węglan sodu; regulator kwasowości: winiany potasu (22,8 %), sproszkowany sok z cytryny*, substancja zagęszczająca: guma guar*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Wykonane z opakowania biodegradowalnego, które rozkłada się w ciagu 6-9 miesięcy do dwutlenku węgla, wody i biomasy.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Warość energetyczna: 966 kJ/226 kcal
    Tłuszcz: <0,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 43 g
    w tym cukry: <0,5 g
    Błonnik: 0,5 g
    Białko: <0,5 g
    Sól: 18,6 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed ciepłem.

    5,70