Matcha cudowna zielona herbata

Matcha zielona herbata

Matcha jako zdrowy dodatek do deserów
Herbata matcha

Matcha to odmiana zielonej herbaty. Coraz więcej osób na całym świecie korzysta z jej cudownych właściwości zdrowotnych. Pochodzi od rośliny zwanej Camellia sinensis, znanej przez nas herbaty chińskiej. Jednak matcha zielona herbata jest inaczej uprawiana i dlatego właśnie jest niezwykła w swoim rodzaju. 20 – 30 dni przed zbiorem, pola na których rośnie, osłania się specjalnymi materiałami lub trzcinami, blokując prawie całe światło słoneczne. Dzięki temu zabiegowi w herbacie wzrasta kilkakrotnie produkcja chlorofilu oraz kumulują się w niej wartości odżywcze.

Matcha cudowna zielona herbata
Matcha cudowna zielona herbata

Niezwykłe właściwości matchy

  • matcha jest cudownym energetykiem, który z powodzeniem zastąpi nam kawę i czarną herbatę. Te ostatnie niestety zakwaszają nasz organizm. Matcha zielona herbata zawiera również kofeinę, lecz działa zupełnie inaczej niż ta w kawie. W matchy uwalnia się stopniowo do krwi, dlatego możemy czuć energię przez cały dzień. Ponadto nasz umysł będzie spokojny i klarowny. Kofeina zawarta w matchy nie podnosi ciśnienia krwi, nie powoduje nerwowości czy nadpobudliwości. W przypadku kawy, po wypiciu następuje wzrost energii, który niestety szybko spada.
  • herbata matcha jest bogactwem przeciwutleniaczy, zwłaszcza katechin. Jest ich ok. 137 razy więcej, niż w pozostałych zielonych herbatach. Nie zapominajmy, że przeciwutleniacze neutralizują w naszym organizmie niepożądanie działanie wolnych rodników. Są one odpowiedzialne za wiele chorób, zwłaszcza przewlekłych, takich jak nowotwory. Ponadto uszkadzają komórki w naszym ciele. Warto dodać, że dzięki neutralizowaniu tych szkodliwych związków, matcha pozwala nam zachować dłużej młodość!
  • herbata doskonale wspomaga naszą odporność dzięki zawartości katechin. Ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Ponadto wypijając 1 filiżankę dziennie, dostarczamy naszemu organizmowi znaczne ilości witamin A, C oraz żelaza, wapnia i potasu;
  • matcha herbata ma działanie antynowotworowe dzięki specyficznemu rodzajowi katechiny, zwanej 3-galusan epigallokatechina;
  • matcha oczyszcza organizm z toksyn dzięki dużej zawartości chlorofilu;
  • w badaniach na pamięć i koncentrację stwierdzono, że te osoby, które piły herbatę matcha lub spożywały baton zawierający 4g matchy, znacząco je poprawiły. Osoby starsze, które spożywały 2g matchy codziennie, przez 2 miesiące usprawniły pracę mózgu;
  • herbata matcha pomaga utrzymać zdrowe serce, obniża poziom całkowitego i złego cholesterolu oraz poziom trójglicerydów;
  • picie matchy działa relaksująco i uspokajająco, dlatego polecana jest dla osób, które medytują. Wspomaga utrzymanie jasności umysłu i spokoju dzięki L-teaninie, pobudzającej emitowanie fal alfa w mózgu;
  • zielona herbata matcha wspomaga proces odchudzania, ponieważ przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu.

Matcha – jaką my Wam polecamy?

  • CHASEN – MIOTEŁKA BAMBUSOWA DO MATCHY 48 g – MATCHA MAGIC

    SKŁADNIKI
    bambus

    OPIS
    Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha.
    Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.
    Chasen najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy. Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80°C.

    Wskazówki do ubijania matchy: Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek.
    Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki.
    Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce naoshi.

    UWAGA
    Nie należy myć w zmywarce!

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Nie należy natomiast zamykać chasenu w plastikowym opakowaniu ani w żadnym innym szczelnym pojemniku, może to spowodować niezamierzone pojawienie się pleśni na bambusowym trzonku.

    48,20 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA BIO 500 g – BIO PLANET

    SKŁADNIKI
    ekologiczna herbata zielona Matcha w proszku 100 %.

    OPIS
    Ekologiczna Matcha to sproszkowana zielona herbata. Proces przygotowywania herbaty to prawdziwa ceremonia, doświadczenie dla zmysłów. Dzięki walorom smakowym, Matcha wykorzystywana jest również jako dodatek do wypieków, lodów, koktajli.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    1 małą, płaską łyżeczkę herbaty (ok. 2,5 g) zalać 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody (ok. 70-80 °C), wymieszać szybkimi ruchami do rozpuszczenia proszku i pojawienia się pianki.
    Aby przygotować matchę w tradycyjny sposób, należy bambusową łyżeczką wsypać porcję herbaty do podgrzanej uprzednio miseczki, zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą, a następnie roztrzepać specjalną bambusową miotełką. Ten ostatni krok sprawia, że napój ma gładką, jedwabistą konsystencję.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    84,90 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA CODZIENNA JAPOŃSKA BIO 30 g – MOYA MATCHA

    SKŁADNIKI
    Zielona herbata matcha 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Organiczna matcha z drugiego i trzeciego zbioru. Charakteryzuje się mocnym aromatem z wyczuwalną goryczką i jaśniejszym odcieniem zieleni. Polecana do matcha latte, koktajli oraz jako dodatek do lodów albo wypieków.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do MLEKA, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem. Woda powinna mieć temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min. Matchy nie powinno się zalewać wrzątkiem gdyż traci wtedy część swoich właściwości odżywczych.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Po otwarciu przechowywać w lodówce

    40,30 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA TRADYCYJNA JAPOŃSKA BIO 30 g – MOYA MATCHA

    SKŁADNIKI
    ekologiczna herbata matcha.

    OPIS
    Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Idealnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu zabiegowi liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek po oddzieleniu liści od łodyg. Cały proces produkcji matchy w Uji jest niezwykle czasochłonny a każda partia liści jest starannie sprawdzana.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    – Do przygotowywania herbaty matcha w sposób tradycyjny potrzebne są: czarka, chasen oraz łyżeczka chashaku. Wsyp dwie łyżeczki matchy (1,5 g) do czarki, zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania gęstej piany, następnie dolej więcej wody wedle uznania. Zajmuje to niecałe 30 sekund.
    – Przygotowanie matchy spieniaczem do MLEKA to jeszcze prostsza metoda. Do kubka lub szklanki wsyp 1 zwykłą łyżeczkę matchy (1,5 g), wlej niewielką ilość (100 ml) gorącej wody (80 °C) i dokładnie wymieszaj. Dolej wody według uznania. 1 łyżeczka starcza zazwyczaj na 200 – 250 ml matchy. Zamiast wody do matchy możesz również dodać też sok lub mleko.
    – Matcha nadaje się do przygotowania w shakerze na ciepło i na zimno. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka, dokładnie zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć. Możesz to zrobić nawet w butelce z wodą mineralną!
    – Przygotowanie matcha latte: Zmieszaj łyżeczkę matchy z niewielką ilością gorącej wody. Dodaj gorące spienione MLEKO (roślinne lub krowie). Matcha latte możesz dosłodzić łyżeczką miodu, syropu klonowego bądź syropu.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    53,00 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA W PROSZKU EKOLOGICZNA (MATCHA GREEN TEA POWDER) 100G – SUPERFOODS

    SKŁADNIKI
    ekologiczna herbata zielona Matcha w proszku 100 %.

    OPIS
    Ekologiczna Matcha to sproszkowana zielona herbata. Proces przygotowywania herbaty to prawdziwa ceremonia, doświadczenie dla zmysłów. Dzięki walorom smakowym, Matcha wykorzystywana jest również jako dodatek do wypieków, lodów, koktajli.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    1 małą, płaską łyżeczkę herbaty (ok. 2,5 g) zalać 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody (ok. 70-80 °C), wymieszać szybkimi ruchami do rozpuszczenia proszku i pojawienia się pianki.
    Aby przygotować matchę w tradycyjny sposób, należy bambusową łyżeczką wsypać porcję herbaty do podgrzanej uprzednio miseczki, zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą, a następnie roztrzepać specjalną bambusową miotełką. Ten ostatni krok sprawia, że napój ma gładką, jedwabistą konsystencję.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    22,00 
  • ZESTAW CEREMONIALNY DO MATCHY DOBU – MOYA MATCHA

    OPIS
    Tradycyjny zestaw do przygotowywania matchy. W zestawie:
    – Ekologiczna herbata Moya Matcha Tradycyjna 30 g
    – Matchawan – ceramiczna miseczka do matchy
    – Chasen – bambusowa miotełka do matchy
    – Podstawka pod Chasen
    – Chashaku – bambusowa łyżeczka do matchy

    Doskonały prezent dla miłośników Japonii i adeptów drogi herbaty „chado”.

    MOYA MATCHA TRADYCYJNA
    Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu zabiegowi liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek po oddzieleniu liści od łodyg.

    MATCHAWAN
    Matchawan został wykonany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wykonanego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją.
    Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to również zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. chasenem). Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza.
    Pojemność: 400 ml
    Wysokość: ok. 7,5 cm
    Średnica: ok. 10 cm.

    Wykonane ręcznie może zatem delikatnie odbiegać od tego na zdjęciu. Naczynie można myć w zmywarce.

    BAMBUSOWA MIOTEŁKA DO MATCHY CHASEN
    Tradycyjna japońska miotełka do spieniania herbaty matcha. Miotełka wykonana jest z jednego kawałka bambusa, gdzie precyzyjne nacięcia i odpowiednie wiązanie bawełnianą nicią tworzy delikatne wąsy, które poprzez odpowiednie uformowanie tworzą jaspisową piankę w trakcie ubijania matchy. Za pomocą chasena wykonujemy w miseczce ruchy przypominające literę W lub M. Pozwala to dobrze połączyć matchę z wodą tworząc zawiesinę, a na powierzchni herbaty powinien pojawić się kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest możliwe dzięki elastycznym bambusowym szczecinkom miotełki chasen. Szczecinki te w ich dolnej części są delikatnie wygięte, a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.

    PODSTAWKA POD CHASEN
    Podstawka pod chasen to nie tylko piękny element tradycyjnego japońskiego zestawu matchy do ceremonii herbacianej. To praktyczne narzędzie, które pomaga utrzymać delikatne wąsy chasenu w idealnym kształcie zapewniając mu długowieczność. Podstawka wykonana jest z czarnej, lśniącej porcelany.

    ŁYŻECZKA CHASHAKU
    Chashaku to łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Oryginalnie wykonana jest z drewna bambusowego. Wykorzystywana w tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej do nabierania sproszkowanej herbaty. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty a używanie łyżeczki chashaku przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.

    254,80 

Matcha herbata – jak przygotować i do czego stosować?

Matcha zielona herbata bogata w przeciwutleniacze
Matcha zielona herbata bogata w przeciwutleniacze

W Japonii przygotowywanie herbaty to godzinny rytuał, ale my możemy zrobić ją bardzo szybko.

Matcha występuje w postaci bardzo drobno zmielonego proszku, który najlepiej rozpuszcza się w wodzie z zastosowaniem bambusowej trzepaczki (miotełki). Wystarczy mieć specjalną czarkę lub filiżankę, wsypać do niej łyżeczkę machy, zalać 100ml wody o temperaturze do 80 stopni i mieszać intensywnie trzepaczką, aż do powstania pianki. Trwa to ok. 30 sekund. W zależności od tego, jaką lubimy moc herbaty, możemy dodać trochę wody, aby była słabsza.

Jeśli nie mamy bambusowej miotełki, doskonale sprawdzi się spieniacz do mleka. Wtedy przygotowanie herbaty będzie jeszcze prostsze.

Oczywiście wodę możemy zastąpić mlekiem krowim, owsianym, sojowym itp., wtedy herbata matcha nabiera innego wymiaru.

Ponadto warto dodać, że pijąc matchę pijemy całe listki, a nie jak w przypadku zielonej herbaty, tylko jej napar.

Można też dodać ją do butelki z wodą, energicznie wstrząsnąć i popijać w ciągu dnia.

Matchę możecie także stosować jako cenny dodatek do deserów, batonów i innych dań.

Ważne, aby zwracać uwagę na jakość herbaty. Dlatego warto, aby pochodziła z ekologicznych źródeł. Wtedy macie pewność, że jest wolna od pestycydów. Dobrze, aby miała intensywny, zielony kolor.

Zalecamy, aby nie przekraczać 2 filiżanek dziennie.

Ponadto zachęcamy Was do przeczytania naszego ostatniego artykułu o niesamowitym produkcie jakim jest zakwas buraczany.