Zakwas z buraków

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Zakwas z buraków – czym właściwie jest i jak powstaje?

Kiszonki na wiele lat zostały zapomniane, w tym zakwas z buraków. Prawdopodobnie przestaliśmy doceniać ich lecznicze właściwości. W przeciwieństwie do Polski, w kuchniach innych krajów, np. w Chinach lub Japonii, kiszonki są wszechobecne i kisi się tam niemal wszystkie warzywa: kapustę, marchewkę, czosnek, imbir itp.

Ponadto zakwas buraczany to nasz wielki sojusznik w codziennej trosce o narażony na wiele infekcji organizm. Także w kuchni naszych babć, które zawsze robiły się kiszonki, takie jak ogórki, kapusta i wiele innych. Często nie brakowało też ciemnego, intensywnego w smaku zakwasu z kiszonych buraków.

Lekarze i specjaliści zaczynają już głośno mówić o niesamowitych właściwościach kiszonek i o tym, jak wspaniale działają na ludzki organizm.

Zakwas powstaje w wyniku kiszenia buraków czerwonych. Podczas kiszenia następuje proces fermentacji mlekowej. Powstający w wyniku tej fermentacji kwas mlekowy działa wspaniale na naszą odporność oraz oczyszcza organizm. Proces fermentacji sprawia, że zakwas nabiera cudownych właściwości. Jest bogaty w probiotyki, minerały i witaminy.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków jako naturalny probiotyk
Zakwas z buraków jako naturalny probiotyk

Jak już wspominaliśmy, w wyniku procesu kiszenia, zakwas buraczany nabiera niesamowitych właściwości:

  • jest wspaniałym, naturalnym probiotykiem, dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego i licznych bakterii Lactobacillus;
  • świetny w walce z anemią. Ten leczniczy napój bogaty jest w żelazo i ułatwia jego wchłanianie. Pomaga w walce z niedokrwistością, wspaniale oczyszcza, wzmacnia krew, jak również pobudza namnażanie krwinek czerwonych. Dlatego polecany jest kobietom w ciąży, które często zmagają się z niedoborem żelaza;
  • poleca się picie zakwasu w profilaktyce przeciwnowotworowej;
  • zaleca się picie zakwasu z buraka po przebyciu infekcji wirusowej, a zwłaszcza po leczeniu antybiotykami. Warto wzmacniać się zakwasem przy wszelkich przeziębieniach i problemach z odpornością. Skraca on czas trwania infekcji;
  • ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne;
  • zakwas z buraka odkwasza organizm;
  • zawiera mnóstwo witamin A, C i z grupy B oraz minerałów takich jak: żelazo, wapń, potas, magnez, kobalt;
  • pomaga zachować młodość i energię na długie lata;
  • polecany w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Spożywanie kiszonek wspiera właściwy metabolizm. Picie zakwasu reguluje mikroflorę jelitową i wspiera odpowiedni proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii. Ułatwia trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów;
  • wpływa na utrzymanie pięknych i zdrowych włosów, skóry, paznokci;
  • chroni nasz organizm przed wnikaniem pasożytów.

Buraczany zakwas – ile dziennie go pić i jaki?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jakość zakwasu z buraków. Ponieważ ma być leczniczy i przynieść nam jak najwięcej korzyści, koniecznie zwracajmy uwagę, aby był jak najwyższej jakości. Najlepiej, aby był sporządzony z buraków ekologicznych, aby wyciągnąć z niego maksimum korzyści. Poza tym jeśli buraki mają w sobie za dużo chemii, zakwas może po prostu nie wyjść.

Lekarze i specjaliści niewątpliwie zalecają, aby zaczynać picie od mniejszych ilości zakwasu, czyli pół szklanki. Wtedy, jeśli czujemy się dobrze, to można wówczas zwiększać stopniowo ilość.

Warto taki zakwas zrobić samemu, ale oczywiście nie każdy ma na to czas i chęci. Dlatego podajemy Wam polecane przez nas zakwasy.

Polecane produkty

Dla kogo polecamy zakwas buraczany?

Biorąc pod uwagę ile wspaniałych korzyści przynosi naszemu organizmowi picie dobrej jakości zakwasu, bez wątpienia warto uczyć nasze dzieci, aby już od najmłodszych lat zaszczepić w nich ten dobry nawyk. Zwłaszcza, że doskonale wpłynie to na podniesienie ich odporności w okresie jesienno – zimowym, a rok szkolny zbliża się już wielkimi krokami. Dzieci często też mają anemię, więc dodatkowo picie zakwasu wzmocni i oczyści krew. Poza tym regularne picie zakwasu naturalnie wzmacnia je przed pasożytami, a wiadomo, że w przedszkolach i szkole to norma.

Kobiety w ciąży również powinny korzystać z dobrodziejstw leczniczego zakwasu z buraków.

Unikać picia tego leczniczego napoju powinny osoby z kamicą nerkową i reumatyzmem. Również osoby z cukrzycą powinny ostrożnie postępować z zakwasem i zobaczyć, czy nie podnosi on zbytnio poziomu cukru we krwi.

Z pewnością wszyscy pozostali powinni korzystać i pić na zdrowie niezwykły zakwas buraczany.

Zakwas idealnie nadaje się do przygotowywania zup i barszczu.

Zakwas z buraków jako dodatek do zup
Zakwas z buraków jako dodatek do zup

Przy okazji zapraszamy Was do przeczytania naszego poprzedniego artykułu o wielkiej mocy małych kiełków.