Zakwas z buraków

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków

Zakwas z buraków – czym właściwie jest i jak powstaje?

Kiszonki na wiele lat zostały zapomniane, w tym zakwas z buraków. Prawdopodobnie przestaliśmy doceniać ich lecznicze właściwości. W przeciwieństwie do Polski, w kuchniach innych krajów, np. w Chinach lub Japonii, kiszonki są wszechobecne i kisi się tam niemal wszystkie warzywa: kapustę, marchewkę, czosnek, imbir itp.

Ponadto zakwas buraczany to nasz wielki sojusznik w codziennej trosce o narażony na wiele infekcji organizm. Także w kuchni naszych babć, które zawsze robiły się kiszonki, takie jak ogórki, kapusta i wiele innych. Często nie brakowało też ciemnego, intensywnego w smaku zakwasu z kiszonych buraków.

Lekarze i specjaliści zaczynają już głośno mówić o niesamowitych właściwościach kiszonek i o tym, jak wspaniale działają na ludzki organizm.

Zakwas powstaje w wyniku kiszenia buraków czerwonych. Podczas kiszenia następuje proces fermentacji mlekowej. Powstający w wyniku tej fermentacji kwas mlekowy działa wspaniale na naszą odporność oraz oczyszcza organizm. Proces fermentacji sprawia, że zakwas nabiera cudownych właściwości. Jest bogaty w probiotyki, minerały i witaminy.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków jako naturalny probiotyk
Zakwas z buraków jako naturalny probiotyk

Jak już wspominaliśmy, w wyniku procesu kiszenia, zakwas buraczany nabiera niesamowitych właściwości:

  • jest wspaniałym, naturalnym probiotykiem, dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego i licznych bakterii Lactobacillus;
  • świetny w walce z anemią. Ten leczniczy napój bogaty jest w żelazo i ułatwia jego wchłanianie. Pomaga w walce z niedokrwistością, wspaniale oczyszcza, wzmacnia krew, jak również pobudza namnażanie krwinek czerwonych. Dlatego polecany jest kobietom w ciąży, które często zmagają się z niedoborem żelaza;
  • poleca się picie zakwasu w profilaktyce przeciwnowotworowej;
  • zaleca się picie zakwasu z buraka po przebyciu infekcji wirusowej, a zwłaszcza po leczeniu antybiotykami. Warto wzmacniać się zakwasem przy wszelkich przeziębieniach i problemach z odpornością. Skraca on czas trwania infekcji;
  • ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne;
  • zakwas z buraka odkwasza organizm;
  • zawiera mnóstwo witamin A, C i z grupy B oraz minerałów takich jak: żelazo, wapń, potas, magnez, kobalt;
  • pomaga zachować młodość i energię na długie lata;
  • polecany w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Spożywanie kiszonek wspiera właściwy metabolizm. Picie zakwasu reguluje mikroflorę jelitową i wspiera odpowiedni proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii. Ułatwia trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów;
  • wpływa na utrzymanie pięknych i zdrowych włosów, skóry, paznokci;
  • chroni nasz organizm przed wnikaniem pasożytów.

Buraczany zakwas – ile dziennie go pić i jaki?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jakość zakwasu z buraków. Ponieważ ma być leczniczy i przynieść nam jak najwięcej korzyści, koniecznie zwracajmy uwagę, aby był jak najwyższej jakości. Najlepiej, aby był sporządzony z buraków ekologicznych, aby wyciągnąć z niego maksimum korzyści. Poza tym jeśli buraki mają w sobie za dużo chemii, zakwas może po prostu nie wyjść.

Lekarze i specjaliści niewątpliwie zalecają, aby zaczynać picie od mniejszych ilości zakwasu, czyli pół szklanki. Wtedy, jeśli czujemy się dobrze, to można wówczas zwiększać stopniowo ilość.

Warto taki zakwas zrobić samemu, ale oczywiście nie każdy ma na to czas i chęci. Dlatego podajemy Wam polecane przez nas zakwasy.

Polecane produkty

  • Zakwas buraczany naturalny ONIX, niepasteryzowany 250ml

    ZAKWAS BURACZANY NATURALNY, NIEPASTERYZOWANY 250ML – ONIX

    ONIX
    ZAKWAS BURACZANY NATURALNY, NIEPASTERYZOWANY 250ML
    5907516796029

    4,99 
  • ZAKWAS DLA BĄBELKÓW Z ACEROLĄ BIO 700 ml – ZAKWASOWNIA

    SKŁADNIKI
    woda, buraki*, cytryna*, acerola* (1 %), liść laurowy*, ziele angielskie*, sól (* certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Produkt niepasteryzowany. Pić 50-100 ml na czczo z rana i po posiłkach.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna: 50 kJ/12 kcal
    Tłuszcz: <0,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 1,8 g
    w tym cukry: 0,3 g
    Białko: 0,4 g
    Sól: 0,75 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +2 do +10°C.

    35,30 
  • ZAKWAS Z BURAKÓW KISZONYCH EKOLIGICZNY 500ML – BIO FOOD

    SKŁADNIKI
    sok z buraków ćwikłowych kiszonych* (98 %), czosnek* (1 %), sól kłodawska (1 %) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Produkt NFC – tłoczony, nie z koncentratu.
    Produkt pasteryzowany.

    UWAGA
    Przed spożyciem wstrząsnąć. Występujący osad tworzą naturalne składniki.
    Smak i konsystencja mogą nieznacznie różnić się w zależności od pory roku.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna: 78 kJ/18 kcal
    Tłuszcz: <0,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 3,9 g
    w tym cukry: 1,2 g
    Białko: 0,7 g
    Sól: 0,99 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4 ℃, nie dłużej niż 48 godzin.

    10,70 
  • ZAKWAS Z BURAKÓW TRADYCYJNY BIO 700 ml – ZAKWASOWNIA

    SKŁADNIKI
    woda źródlana, burak czerwony* 41 %, czosnek*, sól, liść laurowy*, ziele angielskie*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Niepasteryzowany napój z kiszonych warzyw przygotowany na wodzie źródlanej. Dedykowany wszystkim dbającym o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę oraz zdrowy styl życia.
    Spożywać około pół szklanki dziennie, najlepiej na czczo lub po posiłku.
    Zakwas można pić na zimno lub po podgrzaniu do temperatury pokojowej (nie doprowadzać do wrzenia).

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna: 50 kJ/12 kcal
    Tłuszcz: <0,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 1,8 g
    w tym cukry: 0,3 g
    Białko: 0,4 g
    Sól: 0,75 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać SOJĘ, SELER, GORCZYCĘ.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +2 ℃ do +8 ℃. Po otwarciu spożyć w ciągu 14 dni.

    33,70 
  • ZAKWAS Z BURAKÓW TRADYCYJNY Z OXYMELEM BIO 700 ml – ZAKWASOWNIA

    SKŁADNIKI
    Zakwas z buraka* 67 % (woda źródlana, burak czerwony* 41 %, czosnek*, sól, liść laurowy*, ziele angielskie*), oxymel* 33 % (ocet jabłkowy*, cebula*, czosnek*, korzeń chrzanu*, korzeń imbiru*, tymianek*, oregano*, papryczka chili*, anyż*, cynamon*). (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Niepasteryzowany napój z kiszonych warzyw dedykowany wszystkim dbającym o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę oraz zdrowy styl życia.
    Spożywać około pół szklanki dziennie, najlepiej na czczo lub po posiłku. Zakwas można pić na zimno lub po podgrzaniu do temperatury pokojowej (nie doprowadzać do wrzenia).
    Opakowanie zawiera 7 porcji.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna: 163 kJ/39 kcal
    Tłuszcz: 0,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
    Węglowodany: 2,8 g
    w tym cukry: 1,5 g
    Białko: 0,7 g
    Sól: 0,54 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać SOJĘ, GORCZYCĘ, seler.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 14 dni.

    41,40 
  • ZAKWAS Z BURAKÓW Z SELEREM, IMBIREM I CYTRYNĄ BIO 700 ml – ZAKWASOWNIA

    SKŁADNIKI
    woda źródlana, burak czerwony* 35 %, SELER* 5 %, imbir* 5 %, cytryna* 5 %, czosnek*, sól, liść laurowy*, ziele angielskie*. (* certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Produkt niepasteryzowany. Napój z kiszonych warzyw przygotowany na wodzie źródlanej. Dedykowany wszystkim dbającym o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę oraz zdrowy styl życia.
    Spożywać około pół szklanki dziennie, nalepiej na czczo lub po posiłku. Zakwas można pić na zimno lub po podgrzaniu do temperatury pokojowej (nie doprowadzać do wrzenia)
    Opakowanie zawiera 7 porcji.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna: 50 kJ/12 kcal
    Tłuszcz: <0,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
    Węglowodany: 1,8 g
    w tym cukry: 0,3 g
    Białko: 0,4 g
    Sól: 0,75 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać SOJĘ, ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, GORCZYCĘ, SEZAM, ORZECHY, ORZESZKI ZIEMNE

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 14 dni.

    34,90 
  • ŻYWY ZAKWAS Z BURAKÓW BEZGLUTENOWY BIO 320 ml – KOWALEWSKI

    SKŁADNIKI
    buraki ćwikłowe* 50 %, woda, przyprawy*, naturalna sól kamienna (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Żywy zakwas z buraków ćwikłowych, który zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, pochodzące z naturalnego ekologicznego środowiska. Naturalnie musujący. Produkt niepasteryzowany.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna: 37 kJ/9 kcal
    Tłuszcz: <0,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 1,4 g
    w tym cukry: < 0,5 g
    Białko: < 0,5 g
    Sól: 1,1 g

    UWAGA
    Otwierać ostrożnie. Wypukłe wieczko jest efektem naturalnej fermentacji.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +2 do +10°C. Dopuszcza się przechowywanie w temperaturze pokojowej do 72 godzin. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu i spożyć w ciągu 48 godzin.

    7,00 
  • ŻYWY ZAKWAS Z BURAKÓW I SELERA BEZGLUTENOWY BIO 320 ml – KOWALEWSKI

    SKŁADNIKI
    buraki ćwikłowe* 50 %, woda, SELER* 5 %, przyprawy*, sól kamienna kłodawska. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Żywy zakwas z kiszonych buraków ćwikłowych i SELERa. Produkt niepasteryzowany. Zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, pochodzące z naturalnego ekologicznego środowiska. Naturalnie musujący. Zrównoważona i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna: 37 kJ/9 kcal
    Tłuszcz: <0,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 1,4 g
    w tym cukry: <0,5 g
    Białko: <0,5 g
    Sól: 1,1 g

    UWAGA
    Otwierać ostrożnie. Wypukłe wieczko jest efektem naturalnej fermentacji.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +2 do +10°C. Dopuszcza się przechowywanie w temperaturze pokojowej do 72 godzin. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu i spożyć w ciągu 48 godzin.

    7,00 

Dla kogo polecamy zakwas buraczany?

Biorąc pod uwagę ile wspaniałych korzyści przynosi naszemu organizmowi picie dobrej jakości zakwasu, bez wątpienia warto uczyć nasze dzieci, aby już od najmłodszych lat zaszczepić w nich ten dobry nawyk. Zwłaszcza, że doskonale wpłynie to na podniesienie ich odporności w okresie jesienno – zimowym, a rok szkolny zbliża się już wielkimi krokami. Dzieci często też mają anemię, więc dodatkowo picie zakwasu wzmocni i oczyści krew. Poza tym regularne picie zakwasu naturalnie wzmacnia je przed pasożytami, a wiadomo, że w przedszkolach i szkole to norma.

Kobiety w ciąży również powinny korzystać z dobrodziejstw leczniczego zakwasu z buraków.

Unikać picia tego leczniczego napoju powinny osoby z kamicą nerkową i reumatyzmem. Również osoby z cukrzycą powinny ostrożnie postępować z zakwasem i zobaczyć, czy nie podnosi on zbytnio poziomu cukru we krwi.

Z pewnością wszyscy pozostali powinni korzystać i pić na zdrowie niezwykły zakwas buraczany.

Zakwas idealnie nadaje się do przygotowywania zup i barszczu.

Zakwas z buraków jako dodatek do zup
Zakwas z buraków jako dodatek do zup

Przy okazji zapraszamy Was do przeczytania naszego poprzedniego artykułu o wielkiej mocy małych kiełków.