Kiełki czyli zielone superfoods

Kiełki czyli zielone superfoods
Kiełki czyli zielone superfoods

Kiełki czyli zielone superfoods, czym właściwie są?

Te małe niepozorne roślinki to prawdziwy skarb natury, o którym powinniśmy pamiętać w swojej kuchni cały rok. Możemy cieszyć się kiełkami, które łatwo sami wyhodujemy z ziaren. Wykiełkowane w domu kiełki czyli zielone superfoods to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są zdrowe, niezwykle odżywcze i bezpieczne.

Oczywiście w sklepach dostępny jest również ich szeroki asortyment. Zaczynając od najbardziej popularnej i znanej wszystkim rzeżuchy po rzodkiewkę, brokuł, słonecznik, soczewicę, lucernę, kolendrę, wiesiołek czy fasolkę mung.

Bez wątpienia, kiełki to inaczej superpokarm. W związku z tym widzimy jaka moc musi być ukryta w tych małych roślinkach. Warto wiedzieć, że kiełki to roślinki pozyskane na wczesnym etapie wzrostu praktycznie zaraz po wydostaniu się z nasion. Dlatego są one tak niesamowicie odżywcze.

Dlaczego warto włączyć do naszej diety kiełki czyli zielone superfoods?

Warto zaznaczyć że po kiełki powinny sięgać osoby z niedoborami witamin i minerałów. Podczas procesu kiełkowania wzrasta ok. 30 razy zawartość składników mineralnych.

Te małe roślinki bogate są w witaminy takie jak: A, B, C, E, H. Przede wszystkim warto wiedzieć, że witaminy pochodzące z kiełków są bardzo dobrze przyswajalne. W skiełkowanych ziarnach znajdziemy cały zestaw witamin, tylko że w różnych stężeniach. Często zawartość witamin rośnie wraz z ich kiełkowaniem nawet 500%!

Ponadto kiełki czyli zielone superfoods to bogactwo cynku, magnezu, siarki, żelaza, litu, chromu, potasu, białka i zdrowych tłuszczów!

Ich atutem jest również bogactwo błonnika pokarmowego, dlatego wspomagają proces trawienia i odchudzania.

Kiełki są bogate w związki antyoksydacyjne. Spowalniają więc procesy starzenia komórkowego i pozwalają dłużej zachować młodość. Szczególnie kiełki roślin strączkowych polecane są dla pań w okresie klimakterium. Bogate są w fitoestrogeny przedłużające młodość, pozwalające na łagodne przejście menopauzy oraz dbające o mocne kości.

Dodatkowo te wspaniałe roślinki świetnie wpływają także na cerę, włosy, paznokcie i zęby.

Nie wiem czy wiecie, że kiełki czyli zielone superfoods dbają o naszą odporność i oczyszczają organizm.

Zimą, kiedy nasze organizmy są osłabione i nie ma dostępu do wielu warzyw i owoców, kiełki zapewnią nam niezwykłe bogactwo witamin i minerałów oraz substancji odżywczych. A ponieważ są bogate w pranę czyli energię życia, to o tej porze roku mogą okazać się zbawienne dla niejednego z nas.

Czy teraz wierzycie, że kiełki to prawdziwa skarbnica zdrowia?

Jak stosować kiełki, zielone superfoods?

Najprostszym sposobem jest posypywanie potraw, które spożywamy czyli wyśmienicie sprawdzą się na kanapkach, pastach, serach lub w sałatkach. Wykorzystujmy je również do potraw gotowanych. Warto pamiętać aby ich długo nie gotować i nie smażyć, ponieważ stracą swoje zdrowotne właściwości.

Polecane produkty

  • BURAK NASIONA NA KIEŁKI EKOLOGICZNE 30G – DARY NATURY

    SKŁADNIKI
    burak nasiona* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.
    W zależności od gatunku kiełkowalnej rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach.
    Przy nasionach grubych, np. groch, SOJA, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu.

    10,10 
  • NACZYNIE DO KIEŁKÓW – PLASTIKON (BIO NATURA)

    SKŁADNIKI
    1. Pokrywka (gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury)

    2. Szalki do kiełkowania (trzy duże szalki. Można w nich poddać kiełkowaniu jednoczesnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion)

    3. Syfony odpływowe (zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność)

    4. Wentylatory (w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonyc do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu)

    5. Zbiornik wody (po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku).

    OPIS
    Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. Teraz dzięki naczyniu do kiełkowania Bio-Natury możesz przez cały rok cieszyć się smakiem oraz właściowściami zdrowotnymi zawsze świeżych kiełków.

    36,60 
  • NASIONA FASOLI MUNG BIO NA KIEŁKI 30 g – VITA LINE (04154CIN0AS,63780CIN0CS)

    SKŁADNIKI
    ekologiczne nasiona fasoli mung (Vigna Radiata)

    SPOSÓB UŻYCIA
    Nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią przegotowaną wodą. Następnie wodę należy zlać, nasiona przepłukać, nakryć sloik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
    Przepłukiwać co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Gotowe kiełki należy spożyć przed upływem 7 dni od wyhodowania. Przechowywać w lodówce.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    4,50 
  • NASIONA LUCERNY BIO NA KIEŁKI 20 g – VITA LINE (62905CIN0DS,41137CIN0CS, 21942CIN0BS)

    SKŁADNIKI
    ekologiczne nasiona lucerny (Medicago Sativa)

    SPOSÓB UŻYCIA
    Nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią przegotowaną wodą. Następnie wodę należy zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
    Przepłukiwać co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Gotowe kiełki należy spożyć przed upływem 7 dni od wyhodowania. Przechowywać w lodówce.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    4,60 
  • NASIONA NA KIEŁKI BROKUŁ EKOLOGICZNE 30G – DARY NATURY

    SKŁADNIKI
    nasiona brokuła* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.
    W zależności od gatunku kiełkowalnej rośliny, kiełki pojawiają się po 2-4 dniach.
    Przy nasionach grubych, np. groch, SOJA, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    9,00 
  • NASIONA RUKOLI SIEWNEJ BIO NA KIEŁKI 15 g – VITA LINE (53232CIN0CS,20071CIN00,12550CIN07S,56605CIN0CS,62907CIN0DS)

    SKŁADNIKI
    ekologiczne nasiona rukoli siewnej (Eruca Vesicaria)

    SPOSÓB UŻYCIA
    Nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią przegotowaną wodą. Następnie wodę należy zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
    Przepłukiwać co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Gotowe kiełki należy spożyć przed uływem 7 dni od wyhodowania. Przechowywać w lodówce.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    3,60 
  • NASIONA RZEŻUCHY BIO NA KIEŁKI 30 g – DARY NATURY

    SKŁADNIKI
    nasiona rzeżuchy na kiełki* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy ją wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak , aby gaza cały czas była mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.
    W zależności od gatunku kiełkowanej rośliny, kiełki pojawiają się po 2-4 dniach.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu.

    5,40 
  • NASIONA RZODKIEWKI BIO NA KIEŁKI 30 g – DARY NATURY

    SKŁADNIKI
    nasiona rzodkiewki* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ekologiczne nasiona na kiełki rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób. Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy ją wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak , aby gaza cały czas była mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku kiełkowanej rośliny, kiełki pojawiają się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych np. groch, SOJA, cieciorka, itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu.

    11,40 
  • NASIONA RZODKIEWKI CHINA ROSE BIO NA KIEŁKI 20 g – VITA LINE (41141CIN0CS,198005,VG9050)

    SKŁADNIKI
    ekologiczna rzodkiewka China Rose (Raphanus Sativus)

    SPOSÓB UŻYCIA
    Opłukane nasiona wysypać do wyparzonego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
    Kiełki przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po 5-7 dniach są gotowe do spożycia.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    4,60 
  • NASIONA RZODKWI DAIKON BIO NA KIEŁKI 20 g – VITA LINE (VG9051,41140CIN07S, 82942CIN0DS)

    SKŁADNIKI
    ekologiczne nasiona rzodkwi Daikonm(Raphanus Sativus)

    SPOSÓB UŻYCIA
    Nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią przegotowaną wodą. Następnie wodę należy zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
    Przepłukiwać co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Gotowe kiełki należy spożyć przed upływem 7 dni od wyhodowania. Przechowywać w lodówce.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    4,60 
  • NASIONA SŁONECZNIKA BIO NA KIEŁKI 30 g – VITA LINE (21944CGN0AS; 41142CGN0BS, 62909CMN0CS)

    OPIS
    ekologiczne nasiona słonecznika (Helianthus Annuus)

    SPOSÓB UŻYCIA
    Nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią przegotowaną wodą. Następnie wodę należy zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
    Przepłukiwać co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Gotowe kiełki należy spożyć przed upływem 7 dni od wyhodowania. Przechowywać w lodówce.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    3,60 

Jak samodzielnie skiełkować kiełki?

Z pewnością samodzielne wyprodukowanie kiełków nie jest trudne. Wystarczy czysty, słoik i kawałek gazy lub płótna. Wybrane nasiona wsypujemy do słoika w ilości takiej, aby zakryły dno. Następnie zalewamy chłodną, przegotowana wodą i zostawiamy na ok. 12 godzin. Po tym czasie wodę zlewamy (musimy wylać całą wodę), słoik przykrywamy gazą lub płótnem, zabezpieczmy gumką lub sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe, lecz nie nasłonecznione miejsce. Niewątpliwie musimy pamiętać, aby nasze nasionka na kiełki czyli zielone superfoods przepłukiwać wodą 3-4 razy dziennie (za każdym razem wylewamy całą wodę, bo nasiona mogą zgnić). Być może już po jednym dniu już będziemy widzieli, że proces kiełkowania został rozpoczęty. Pamiętając o częstym przepłukiwaniu nasion, niewątpliwie już po 3-5 dniach będziemy mogli zajadać się pysznymi, bogatymi we wszystkie składniki mineralne, kiełkami.

Reasumując, ciekawe czy korzystacie z tej prawdziwej skarbnicy zdrowia jaką stanowią kiełki. Zachęcamy Was gorąco, ponieważ kosztują niewiele, a korzyści są ogromne!

Czy czytaliście nasz poprzedni artykuł o samodzielnym wykonaniu jogurtów i kefirów z zakwasek? jeśli jeszcze nie mieliście okazji, to serdecznie zapraszamy!

Kiełki czyli zielone superfoods nasiona do kiełkowania
Kiełki czyli zielone superfoods nasiona do kiełkowania