Zakwaski – jak zrobić domowy jogurt

Jak zrobić domowy jogurt? Zakwaski!

Niewątpliwie piękna pogoda na zewnątrz sprawia, że latem jemy więcej nabiału. Dlatego też znacznie chętniej niż jesienią czy zimą sięgamy po kefir lub jogurt. Zatem jaki i jak zrobić domowy jogurt? Latem przepyszny jest jogurt zwykły lub grecki, podany z sezonowymi owocami takimi jak truskawki, borówki czy maliny.

Czy myśleliście już, aby  jogurt lub kefir zrobić samemu? Z zakwaskami to takie proste, a zarazem bardzo wydajne!

Zakwaski, czyli jak zrobić domowy jogurt?

Wystarczy mieć zakwaskę (czyli starter), mleko pasteryzowane krowie lub kozie, naczynie, jogurtownicę, koc lub ręcznik, jeśli ktoś nie ma jogurtownicy.

Mleko (1-3 litrów) podgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Następnie dodajemy zakwaskę, mieszamy, przelewamy do naczynia, szczelnie przykrywamy np. kocem i odstawiamy na 8-10 godzin. Proste prawda?

Aby przygotować kolejną porcję jogurtu, weź pół szklanki jogurtu z poprzedniej produkcji i zaszczep nim kolejną porcję mleka jeszcze 2-3 razy. Potem musisz zastosować już nową zakwaskę.

Dokładna instrukcja jest dołączona do każdej zakwaski. Zobaczcie w jak prosty sposób możecie sami zrobić kefir, śmietanę, twaróg lub jogurt domowym sposobem.

Ponadto dostępna jest też zakwaska do vegurtu. Dlatego możecie zrobić jogurt na bazie napojów roślinnych, zwłaszcza sojowego, ale również owsianego, migdałowego czy kokosowego.

Dlaczego warto zrobić domowy jogurt z zakwaski?

Niewątpliwie plusem robienia samodzielnie produktów mlecznych jest to, że wiecie dokładnie, co jest w składzie takiego produktu. Jogurty otrzymane z zakwasek są wolne od barwników, mleka w proszku, cukru, zagęstników itp.

Poza tym możecie sobie pomóc zdrowotnie. Dostępnych jest kilka rodzajów zakwasek, do wytworzenia różnego rodzaju produktów, w zależności od potrzeb.

Warto zauważyć, że produkty uzyskane ze starterów zawierają bardzo aktywną florę bakteryjną. Każdy rodzaj zakwaski ma odmienne szczepy bakterii.

Rodzaje zakwasek

  • kefir – przy pomocy zakwaski otrzymacie kefir bez dodatku cukrów, zagęstników, mleka w proszku, konserwantów. Zakwaska do kefiru zawiera mikroflorę ziarna kefiru, składającą się z różnych gatunków i szczepów bakterii.
  • jogurt vivo – to najbardziej klasyczny jogurt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Zawiera kultury bakterii o wysokiej aktywności. Zakwaską tą można też ukwasić mleko roślinne.
  • jogurt bifivit – zawiera bifidobakterie czyli kultury obecne w mleku kobiety karmiącej oraz bakterie pałeczek kw. mlekowego i propionowego. Zalecany jest w diecie codziennej dzieci (od 6 m-ca życia) i dorosłych. Gotowy produkt ma kremową konsystencję oraz delikatny, lekko kwaśny smak.
  • jogurt imu – zawiera probiotyczne kultury bakterii obecnych w produktach osłonowych stosowanych podczas i po antybiotykoterapii.
  • jogurt probio – to żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego.
  • jogurt grecki – jest podstawą wielu wspaniałych potraw. Stosuje się go jako sos do sałatek, zup, jest elementem dań mięsnych i wielu deserów.
  • vegurt – to starter z probiotycznymi kulturami bakterii. Dzięki niemu możesz zrobić wegańską alternatywę dla klasycznego jogurtu z mleka zwierzęcego.
    Możesz przygotować go na bazie napojów roślinnych: sojowego, ale również owsianego, migdałowego czy kokosowego.
    Każdy starter przeznaczony jest do ukwaszenia od 1 do 2 litrów napoju roślinnego.

Jak zrobić domowy jogurt i jaki?

Podsumowując myślę, że każdy znajdzie jogurt, odpowiedni dla siebie. Dbajmy o nasze jelita, ponieważ od nich zaczyna się zdrowie całego, naszego organizmu.

Polecane produkty do wykonania jogurtu domowego