Wyświetlanie wszystkich wyników: 28

  • Algi morskie Nori prażone do sushi ekologiczne 15g – Porto Muinos

    SKŁADNIK
    prażone algi morskie Porphyra yezoensis.

    OPIS
    Opakowanie zawiera 6 płatów alg nori. Algi uprawiane są na Wybrzeżu Północno-Zachodnim (Korea Południowa).
    3 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Zalecane spożycie: nie więcej niż 1 płat na dzień.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1219 kJ/292 kcal
    Tłuszcz: 1,9 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
    Węglowodany: 5,9 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 40 g
    Białko: 43 g
    Sól: 2,1 g
    Jod: 4980 µg (3320 %)*
    * dzienna referencyjna wartość spożycia jodu (dla osoby dorosłej)

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.

    17,70 
  • ALGI MORSKIE SUSZONE – KOMBU BIO 100 g (TOREBKA FOLIOWA) – PORTO MUINOS

    SKŁADNIKI
    ekologiczne suszone algi morskie kombu (Laminaria ochroleuca)

    OPIS
    Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie). Algi kombu są stosowane do aromatyzowania wody, wykorzystywanej do przygotowania zup, bulionów, sosów, dań z ryżem, warzywami, rybami, mięsem czy dań z gulaszem.
    1 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Stosować tylko do przygotowania wywarów lub bulionów, nie spożywać bezpośrednio. Dodać 1 g alg na 1 litr wrzącej wody, gotować 5 minut i wyjąć algi z wywaru lub z bulionu.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu przygotowanego zgodnie z podanym sposobem
    Wartość energetyczna: 5 kJ/1 kcal
    Tłuszcz: 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
    Węglowodany: 0 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 0 g
    Białko: 0 g
    Sól: 0 g
    Jod: 118 µg (79 %)**
    ** dzienna referencyjna wartość spożycia jodu (dla osoby dorosłej)

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać mięczaki, SKORUPIAKI i ryby.

    UWAGA
    Biały nalot, który może pojawić się algach to sól morska.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    18,10 
  • ALGI MORSKIE SUSZONE – KOMBU BIO 25 g – PORTO MUINOS

    SKŁADNIKI
    algi morskie kombu* (Laminaria ochroleuca). (*certyfikowany składnikekologiczny)

    OPIS
    Suszone w temperaturze poniżej 42°C. Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Gotować przez 5 minut, gdy wywar nabierze aromatu, usunąć algi. Używać tylko do wywaru. Zaleca się używać 1 g alg kombu na 1 litr wody.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 745 kJ/179 kcal
    Tłuszcz: <0,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
    Węglowodany: 18 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 34 g
    Białko: 9,2 g
    Sól: 5,1 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać mięczaki, SKORUPIAKI, ryby.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte.

    11,00 
  • ALGI MORSKIE SUSZONE – NORI PŁATKI BIO 25 g – PORTO MUINOS

    SKŁADNIKI
    algi moskie Nori* (Porphyra spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany. Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli.
    Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa. Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, placków, a także jajecznicy, ryżu czy gulaszu.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Moczyć w wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 928 kJ/222 kcal
    Tłuszcz: 2,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8 g
    Węglowodany: 7,3 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 26 g
    Białko: 29 g
    Sól: 1,8 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    12,80 
  • ALGI MORSKIE SUSZONE – WAKAME BIO 100 g (TOREBKA FOLIOWA) – PORTO MUINOS

    SKŁADNIKI
    algi morskie Wakame* (Undaria pinnatifida) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie).
    Odwodnione i blanszowane mogą być stosowane jako baza do sałatek. Gotowane mogą stanowić dodatek do jajecznicy, krokietów, zup, gulaszu, ryżu, makaronu i hamburgerów.
    Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli.
    4 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    1 g alg moczyć w wodzie przez 10 minut. Czas gotowania: 5 minut.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu suchego
    Wartość energetyczna: 698 kJ/169 kcal
    Tłuszcz: 2,0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
    Węglowodany: 3,0 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 34 g
    Białko: 17 g
    Sól: 12,4 g
    Jod: 17134 µg (11423 %)**

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu uwodnionego
    Wartość energetyczna: 112 kJ/27 kcal
    Tłuszcz: 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
    Węglowodany: 1,1 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 6,3 g
    Białko: 2,2 g
    Sól: 0,68 g
    Jod: 3423 µg (2282 %)**

    ** dzienna referencyjna wartość spożycia jodu (dla osoby dorosłej)

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać MIĘCZAKI, SKORUPIAKI, RYBY.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

    25,70 
  • ALGI MORSKIE SUSZONE – WAKAME BIO 25 g – PORTO MUINOS

    SKŁADNIKI
    algi morskie Wakame* (Undaria pinnatifida) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie).
    Odwodnione i blanszowane mogą być stosowane jako baza do sałatek. Gotowane mogą stanowić dodatek do jajecznicy, krokietów, zup, gulaszu, ryżu, makaronu i hamburgerów.
    Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli.
    4 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    1 g alg moczyć w wodzie przez 10 minut. Czas gotowania: 5 minut.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu suchego
    Wartość energetyczna: 698 kJ/169 kcal
    Tłuszcz: 2,0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
    Węglowodany: 3,0 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 34 g
    Białko: 17 g
    Sól: 12,4 g
    Jod: 17134 µg (11423 %)**

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu uwodnionego
    Wartość energetyczna: 112 kJ/27 kcal
    Tłuszcz: 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
    Węglowodany: 1,1 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 6,3 g
    Białko: 2,2 g
    Sól: 0,68 g
    Jod: 3423 µg (2282 %)**

    ** dzienna referencyjna wartość spożycia jodu (dla osoby dorosłej)

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać MIĘCZAKI, SKORUPIAKI, RYBY.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

    11,00 
  • ALGI MORSKIE SUSZONE EKOLOGICZNE DULSE 25G – PORTO MUINOS

    SKŁADNIKI
    algi morskie dulse* (Palmaria Palmata) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Suszone w temperaturze poniżej 42°C. Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Namoczyć przez około 5 min. Po namoczeniu algi Dulse powiększą swoją objętość do 4 razy. Gotować według uznania ok. 15 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 937 kJ/224 kcal
    Tłuszcz: 0,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
    Węglowodany: 21 g
    w tym cukry: 0 g
    Błonnik: 31 g
    Białko: 18 g
    Sól: 4,4 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać mięczaki, SKORUPIAKI i ryby.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte.

    14,20 
  • FURIKAKE (MIESZANKA SEZAMU I ALG MORSKICH) BIO 100 g – TERRASANA

    SKŁADNIKI
    czarny i biały SEZAM* (częściowo prażone), algi aosa*, sól morska. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Furikake to pyszna, chrupiąca mieszanka SEZAMU i japońskich alg morskich. W Japonii jest często używane do ryżu, sałatek, ryby lub do domowego sushi.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 2668 kJ/645 kcal
    Tłuszcz – 55,3 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 7,2 g
    Węglowodany – 6,3 g
    w tym cukry – 0,8 g
    Błonnik – 6,3 g
    Białko – 21,0 g
    Sól – 0,8 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

    29,90 
  • OCET RYŻOWY DO SUSHI NIESŁODZONY, EKOLOGICZNY 250ML – TERRASANA

    SKŁADNIKI
    woda, ryż brązowy*, sól morska, fermentowane koji (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ocet ryżowy do sushi jest wykonana z wysokiej jakości składników ekologicznych, a także poddany jest długoterminowej fermentacji.
    Użyj octu by nadać posmak sushi do ryżu, sałatek, sosów, gulaszu.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 13 kJ/3 kcal
    Tłuszcz – 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 0,4 g
    w tym cukry – 0 g
    Błonnik – 0 g
    Białko – 0,4 g
    Sól – 1,0 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

    22,50 
  • SOS SOJOWY TAMARI 25 % MNIEJ SOLI BEZGLUTENOWY BIO 250 ml – LIMA

    SKŁADNIKI
    woda, SOJA*, sól morska (10,3 %), alkohol*, Aspergillus oryzae. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs, zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
    25 % mniej soli w porównaniu do sosu sojowego.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 405 kJ/96 kcal
    Tłuszcz – 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 5,3 g
    w tym cukry – 1,7 g
    Błonnik – 0,9 g
    Białko – 12 g
    Sól – 10,3 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywć w suchym i chłodnym miejscu.

    30,60 
  • SOS SOJOWY TAMARI 25 % MNIEJ SOLI BEZGLUTENOWY BIO 500 ml – LIMA

    SKŁADNIKI
    woda, SOJA*, sól morska (10,3 %), alkohol*, Aspergillus oryzae. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Tradycyjnie sos tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs, zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem.
    25 % mniej soli w porównaniu do sosu sojowego.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 405 kJ/96 kcal
    Tłuszcz – 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 5,3 g
    w tym cukry – 1,7 g
    Błonnik – 0,9 g
    Białko – 12 g
    Sól – 10,3 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywć w suchym i chłodnym miejscu.

    45,80 
  • SOS SOJOWY TAMARI 50 % MNIEJ SOLI BEZGLUTENOWY BIO 250 ml – LIMA

    SKŁADNIKI
    woda, nasiona SOI*, sól morska 6,7 %, alkohol*, regulator kwasowości: kwas mlekowy, ocet ryżowy*, Aspergillus oryzae (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    50 % mniej soli w porównaniu do tradycyjnego sosu sojowego.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 340 kJ / 81 kcal
    Tłuszcz – 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 4,1 g
    w tym cukry – 0 g
    Białko – 7,5 g
    Sól – 6,7 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywć w suchym i chłodnym miejscu.

    30,60 
  • ZIEMIA OKRZEMKOWA AMORFICZNA (DIATOMIT VITA) 1 kg – PERMA-GUARD

    SKŁADNIKI
    100 % amorficznej ziemi okrzemkowej (dwutlenek krzemu 92 %).

    OPIS
    Suplement diety. Produkt pochodzenia naturalnego.
    Diatomit, to ciesząca się ogromną popularnością naturalna amorficzna ziemia okrzemkowa najwyższej jakości. Oferowana przez nas ziemia okrzemkowa pochodzi ze złóż skamieniałych pancerzyków okrzemek Melosira Preicelanica. Są to okrzemki żyjące w środowisku bardzo czystej słodkiej wody.
    Jest to najlepiej przyswajalna forma krzemu organicznego wyróżniająca się bardzo wysoką zawartością krzemionki (92% SiO2).

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    – Dorośli: 1 miarka dziennie rozpuszczona w szklance wody lub innego napoju. Obserwuj reakcję swojego organizmu.
    Jeśli czujesz, że porcja jest zbyt duża zmniejsz porcję do 0,5 miarki (1,5 g) i stopniowo zwiększaj dzienną porcję do 1 miarki (3 g).
    Stosuj produkt do 6 miesięcy. Pij 2 litry wody dziennie. Miarka dołączona do opakowania.
    Maksymalna dzienna porcja do spożycia 3 g.
    – Dzieci (od 12 roku życia): Dzienna porcja dla dzieci jest mniejsza o połowę, tj. 0,5 miarki (1,5 g) – jeżeli obawiasz się, że porcja jest zbyt duża możesz zacząć stosowanie od 1/4 miarki.
    Można stosować produkt do 6 miesięcy. Należy pić 2 litry wody dziennie. Miarka dołączona do opakowania.
    Maksymalna dzienna porcja do spożycia 1,5 g.
    Ziemia okrzemkowa, jest minerałem pylnym, z uwagi na właściwości wysuszające, może powodować suchość. Unikaj długotrwałego wdychania dużych stężeń rozpylonego produktu, gdyż może doprowadzić do podrażnień układu oddechowego.
    Nie dopuszczaj do przedostania się produktu do oczu. W razie zaprószenia oczu należy płukać oczy dużą ilością letniej wody.
    Nie należy przekraczać zaleconej porcji do spożycia w ciągu dnia.
    Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
    Nie zaleca się stosowania produktu przez matki karmiące i kobiety w ciąży.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    70,50 
  • ZIEMIA OKRZEMKOWA AMORFICZNA (DIATOMIT VITA) 200 g – PERMA-GUARD

    SKŁADNIKI
    100 % amorficznej ziemi okrzemkowej (dwutlenek krzemu 92 %).

    OPIS
    Suplement diety. Produkt pochodzenia naturalnego.
    Diatomit, to ciesząca się ogromną popularnością naturalna amorficzna ziemia okrzemkowa najwyższej jakości. Oferowana przez nas ziemia okrzemkowa pochodzi ze złóż skamieniałych pancerzyków okrzemek Melosira Preicelanica. Są to okrzemki żyjące w środowisku bardzo czystej słodkiej wody.
    Jest to najlepiej przyswajalna forma krzemu organicznego wyróżniająca się bardzo wysoką zawartością krzemionki (92% SiO2).

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    – Dorośli: 1 miarka dziennie rozpuszczona w szklance wody lub innego napoju. Obserwuj reakcję swojego organizmu.
    Jeśli czujesz, że porcja jest zbyt duża zmniejsz porcję do 0,5 miarki (1,5 g) i stopniowo zwiększaj dzienną porcję do 1 miarki (3 g).
    Stosuj produkt do 6 miesięcy. Pij 2 litry wody dziennie. Miarka dołączona do opakowania.
    Maksymalna dzienna porcja do spożycia 3 g.
    – Dzieci (od 12 roku życia): Dzienna porcja dla dzieci jest mniejsza o połowę, tj. 0,5 miarki (1,5 g) – jeżeli obawiasz się, że porcja jest zbyt duża możesz zacząć stosowanie od 1/4 miarki.
    Można stosować produkt do 6 miesięcy. Należy pić 2 litry wody dziennie. Miarka dołączona do opakowania.
    Maksymalna dzienna porcja do spożycia 1,5 g.
    Ziemia okrzemkowa, jest minerałem pylnym, z uwagi na właściwości wysuszające, może powodować suchość. Unikaj długotrwałego wdychania dużych stężeń rozpylonego produktu, gdyż może doprowadzić do podrażnień układu oddechowego.
    Nie dopuszczaj do przedostania się produktu do oczu. W razie zaprószenia oczu należy płukać oczy dużą ilością letniej wody.
    Nie należy przekraczać zaleconej porcji do spożycia w ciągu dnia.
    Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
    Nie zaleca się stosowania produktu przez matki karmiące i kobiety w ciąży.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    29,10 
  • ZIEMIA OKRZEMKOWA AMORFICZNA (DIATOMIT VITA) 400 g – PERMA-GUARD

    SKŁADNIKI
    100 % amorficznej ziemi okrzemkowej (dwutlenek krzemu 92 %).

    OPIS
    Suplement diety. Produkt pochodzenia naturalnego.
    Diatomit, to ciesząca się ogromną popularnością naturalna amorficzna ziemia okrzemkowa najwyższej jakości. Oferowana przez nas ziemia okrzemkowa pochodzi ze złóż skamieniałych pancerzyków okrzemek Melosira Preicelanica. Są to okrzemki żyjące w środowisku bardzo czystej słodkiej wody.
    Jest to najlepiej przyswajalna forma krzemu organicznego wyróżniająca się bardzo wysoką zawartością krzemionki (92% SiO2).

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    – Dorośli: 1 miarka dziennie rozpuszczona w szklance wody lub innego napoju. Obserwuj reakcję swojego organizmu.
    Jeśli czujesz, że porcja jest zbyt duża zmniejsz porcję do 0,5 miarki (1,5 g) i stopniowo zwiększaj dzienną porcję do 1 miarki (3 g).
    Stosuj produkt do 6 miesięcy. Pij 2 litry wody dziennie. Miarka dołączona do opakowania.
    Maksymalna dzienna porcja do spożycia 3 g.
    – Dzieci (od 12 roku życia): Dzienna porcja dla dzieci jest mniejsza o połowę, tj. 0,5 miarki (1,5 g) – jeżeli obawiasz się, że porcja jest zbyt duża możesz zacząć stosowanie od 1/4 miarki.
    Można stosować produkt do 6 miesięcy. Należy pić 2 litry wody dziennie. Miarka dołączona do opakowania.
    Maksymalna dzienna porcja do spożycia 1,5 g.
    Ziemia okrzemkowa, jest minerałem pylnym, z uwagi na właściwości wysuszające, może powodować suchość. Unikaj długotrwałego wdychania dużych stężeń rozpylonego produktu, gdyż może doprowadzić do podrażnień układu oddechowego.
    Nie dopuszczaj do przedostania się produktu do oczu. W razie zaprószenia oczu należy płukać oczy dużą ilością letniej wody.
    Nie należy przekraczać zaleconej porcji do spożycia w ciągu dnia.
    Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
    Nie zaleca się stosowania produktu przez matki karmiące i kobiety w ciąży.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    41,80