Wzmocnienie odporności na jesień

Wzmocnienie odporności na jesień

Wzmocnienie odporności na jesień to niewątpliwie ważny cel, który warto rozważyć możliwie wcześnie. Nawet już latem! Kiedy zadbamy latem o wartościowe jedzenie i suplementację, wówczas wejdziemy w okres jesienny z dużo większą odpornością i zdrowiem.

Kilka skutecznych sposobów na wzmocnienie odporności na jesień

Oto kilka suplementów i produktów spożywczych, które mogą pomóc we wzmocnieniu i utrzymaniu odporności w okresie jesienno – zimowym:

  • Witamina C – jest znana ze swojego wpływu na zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Pomaga zmniejszyć objawy przeziębienia i może skrócić trwanie infekcji dróg oddechowych. Możecie znaleźć ją w cytrusach, papryce, jagodach, lub po prostu suplementować. Polecamy również witaminę C z dziką różą.
  • Cynk – wzmocnienie odporności na jesień i zimę da nam również suplementacja cynku. Niedobór tego pierwiastka może sprawić, że organizm będzie bardziej podatny na infekcje. Cynk jest niezbędny do produkcji przeciwciał, które pomagają zwalczyć chorobę. Możecie znaleźć go w orzechach, pestkach dyni, mięsie lub polecamy suplementację.
  • Probiotyki – zdrowe bakterie w jelitach pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co jest bardzo istotne dla odporności. Znaczna część układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Probiotyki mogą wpływać na aktywność tego układu poprzez regulację odpowiedzi immunologicznej. Mogą zmniejszać nadmierną reakcję zapalną lub wspierać odpowiedź immunologiczną w obliczu infekcji. Ponadto probiotyki mogą wzmacniać barierę jelitową, co pomaga zapobiegać przedostawaniu się patogenów i toksyn do organizmu. Naturalnymi źródłami probiotyków są jogurty naturalne, kefir, kimchi. Oczywiście istnieją również gotowe probiotyki.
  • Witamina D3 – jest szczególnie ważna w okresie, gdy mniej czasu spędzamy na słońcu. Wówczas jej suplementacja jest niezbędna. Brak wystarczającej ilości witaminy D3 może osłabić układ odpornościowy i zwiększyć ryzyko infekcji.
  • Echinacea – jest ziołem, które często stosuje się dla poprawy odporności i do zwalczania infekcji. Badania wskazują, że jeżówka może skrócić czas trwania objawów infekcji wirusowych. Na przykład takich, jak przeziębienia czy grypa. Wykazują też działanie przeciwbakteryjne. Zioło to może pomóc w kontrolowaniu stanów zapalnych. Echinacea może pomóc również w złagodzeniu objawów choroby, takich jak ból gardła, katar czy gorączka. Można ją stosować w postaci herbaty lub suplementu.

Kolejne produkty na wzmocnienie odporności na jesień

  • Miód – ma naturalne właściwości przeciwbakteryjne, co oznacza, że może pomagać w zwalczaniu infekcji. Ma również właściwości przeciwzapalne, co przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie. Miód jest często stosowany do łagodzenia kaszlu i bólu gardła. Może pomóc w nawilżeniu błony śluzowej gardła. Regularne spożycie miodu wzmacnia układ odpornościowy, dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom, jak również właściwościom przeciwbakteryjnym. Miód zawiera też liczne składniki odżywcze jak witamina C, witaminy z grupy B oraz minerały: wapń, potas czy żelazo. Jesienią i zimą polecamy szczególnie miód lipowy, spadziowy, akacjowy, rzepakowy i wrzosowy.
  • Propolis – wzmocnienie odporności na jesień i zimę zapewni nam propolis, czyli cudowny naturalny antybiotyk. Zwany jest on również kitem pszczelim i jest produkowany przez pszczoły. Zarówno z żywicy roślinnej, jak również z własnych wydzielin. Dzięki właściwościom antywirusowym i bakteriobójczym pomaga zapobiegać i leczyć infekcje. Ponadto łagodzi stany zapalne oraz wzmacnia organizm.
  • Imbir i czosnek – oba te składniki są znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych, jak również przeciwbakteryjnych. Najlepiej stosować je na co dzień. Dlatego warto pić herbatę lub napar ze świeżym imbirem. Natomiast czosnek warto często dodawać do potraw, które przygotowujemy, np. do zup czy innych dań.
  • Sezonowe owoce i warzywa – warto skupić się na owocach krajowych, które dostępne są w okresie jesienno – zimowym. Dlatego zrezygnujmy z owoców i warzyw, które wychładzają nasz organizm. Takich, jak na przykład arbuzy, ananasy, kiwi itp. Niewątpliwie lepiej jest wprowadzić do naszej diety jabłka, gruszki, śliwki, czyli te owoce, które akurat w danym czasie rosną w rejonie, w którym mieszkamy. To samo tyczy się warzyw. Jesienią skupmy się na dyni, marchewce, pietruszkę, cebulę, por, seler itp. Wszystkie warzywa korzeniowe będą mile widziane.
Wzmocnienie odporności na jesień - wskazówki
Wzmocnienie odporności na jesień

Polecane produkty

  • Cynk organiczny (cytrynian cynku) 15 mg cynku, 60 kapsułek, suplement diety – Pharmovit

    SKŁADNIKI
    Inulina Oratfi®GR 208 mg, otoczka kapsułki Vcaps®: hydroksypropylometyloceluloza, cynk (cytrynian cynku) 15 mg (150% RWS)*, BioPerine® – ekstrakt z owoców pieprzu czarnego 3,0 mg standaryzowany na 95 % piperyny 2,85 mg. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia
    BioPerine® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy SABINSA.
    VCAPS® jest znakiem towarowym firmy Lonza lub jej oddziałów.

    OPIS
    Suplement diety.
    Cynk organiczny zawiera organiczną, biodostępną formę cynku. Skład wzbogacony został ekstraktem z pieprzu czarnego BioPerine®, a całość została zamknięta w roślinnej kapsułce Vcaps®. Pieprz czarny wspiera trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Pomaga również w zachowaniu zdrowej skóry, utrzymaniu zdrowych kości, włosów i paznokci. Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych.

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    Zalecana porcja produktu do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu: Spożywać 1 kapsułkę dziennie w trakcie posiłku. Popić wodą (250 ml). Zalecana porcja dzienna to 1 kapsułka.
    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Produkt dla dorosłych. Spożywania produktu nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
    Produkt nie zawiera syntetycznych substancji wypełniających, przeciwzbrylających oraz barwników.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    32,20 
  • HERBATKA ECHINACEA BIO (17 x 1,8 g) 30,6 g – YOGI TEA

    SKŁADNIKI
    cynamon*, jeżówka purpurowa* (Echinacea purpurea L.) 4 %, imbir*, koper*, herbata rooibos* 10 %, cykoria palona*, karob*, kardamon* 4 %, bazylia*, korzeń łopianu*, korzeń kurkumy*, pieprz czarny*, traganek*, ziarna wanilli* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

    13,10 
  • HERBATKA Z JEŻÓWKI PURPUROWEJ BIO 50 g – DARY NATURY

    SKŁAD
    jeżówka purpurowa ziele (Echinacea purpurea – herba)* 100%.
    *produkt rolnictwa ekologicznego

    OPIS
    Jeżówka purpurowa wspiera zdrowie układu odpornościowego, górnych dróg oddechowych oraz dróg moczowych. Polecana jest do systematycznego stosowania, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 2 razy dziennie.

    PRZECHOWYWANIE
    Przechowywać w suchym miejscu.

    10,60 
  • KONCENTRAT NAPOJU PROBIOTYCZNEGO O SMAKU GŁOGU EKOLOGICZNY 500ML – JOY DAY

    SKŁADNIKI
    zestaw żywych szczepów bakterii probiotycznych (2×107 jkt/ml) (Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus rhamnosus LR 04, Lactobacillus rhamnosus LR 05, Lactobacillus acidophilus LA 1, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2, Lactobacillus casei LC 101/37, Lactobacillus plantarum LP 02, Lactobacillus plantarum LP 01, Lactobacillus fermentum LF2, Bifidobacterium breve BL 10, Bifidobacterium breve BL 8, Bifidobacterium longum BL 03, Bifidobacterium animals ssp. lactis Bi 01, Streptococcus thermophilus Z57), Streptococcus thermophilus 9Y), ekstrakt z fermentowanych roślin ziołowych i owoców* 20% (owoce głogu* 23,3%, kwiat głogu* 20%, liście melisy* 16,7%, ziele dziurawca* 16,7%, kwiat lipy* 13,3%, ziele skrzypu polnego* 10%), sok jabłkowy* 20% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Opakowanie 500 ml zawiera 50 porcji produktu. Produkt nieklarowany, niepasteryzowany. Bez dodatku cukrów i substancji słodzących. Zawiera naturalnie występujące cukry. Charakteryzuje się świeżym, ziołowo-owocowym aromatem i naturalnym orzeźwiającym smakiem.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 82 kJ / 19 kcal
    Tłuszcz – 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 4,0 g
    w tym cukry – < 0,5 g
    Błonnik – < 0,5 g
    Białko – 0,7 g
    Sól – 0,02 g

    ZALECANE SPOŻYCIE
    Dorośli: 10-15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 100 ml wody lub z innym dowolnym napojem.
    Dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub z innym napojem.

    UWAGA
    Kwasowość koncentratu oraz mogące powstawać: osad na dnie butelki, biały nalot na powierzchni, gazy są naturalnym efektem procesu fermentacji.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w miejscu chłodnym i przyciemnionym. Po otwarciu spożyć w ciągu 30 dni.

    54,00 
  • KONCENTRAT NAPOJU PROBIOTYCZNEGO O SMAKU OWOCÓW LASU EKOLOGICZNY 500ML – JOY DAY

    SKŁADNIKI
    zestaw żywych szczepów bakterii probiotycznych (2×107 jkt/ml) (Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus rhamnosus LR 04, Lactobacillus rhamnosus LR 05, Lactobacillus acidophilus LA 1, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2, Lactobacillus casei LC 101/37, Lactobacillus plantarum LP 02, Lactobacillus plantarum LP 01, Lactobacillus fermentum LF2, Bifidobacterium breve BL 10, Bifidobacterium breve Bbr 8, Bifidobacterium longum BL 03, Bifidobacterium animals ssp. lactis Bi 1, Streptococcus thermophilus Z57, Streptococcus thermophilus 9Y), ekstrakt z fermentowanych roślin ziołowych* i owoców* (20%) (liście czarnej porzeczki* 16,7%, liści jeżyny* 16,7%, liście poziomki* 16,7%, ziele skrzypu* 16,7%, owoce czarnej porzeczki* 16,6%, owoce jeżyny* 16,6%), sok jabłkowy* (20%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Opakowanie 500 ml zawiera 50 porcji produktu. Produkt nieklarowany, niepasteryzowany. Bez dodatku cukrów i substancji słodzących. Zawiera naturalnie występujące cukry. Charakteryzuje się świeżym, ziołowo-owocowym aromatem i naturalnym orzeźwiającym smakiem.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 82 kJ / 19 kcal
    Tłuszcz – 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 0 g
    Węglowodany – 4,2 g
    w tym cukry – < 0,5 g
    Błonnik – < 0,5 g
    Białko – < 0,5 g
    Sól – < 0,01 g

    ZALECANE SPOŻYCIE
    Dorośli: od 10 do 15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok.100 ml wody lub z innym dowolnym napojem.
    Dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub z innym napojem.

    UWAGA
    Kwasowość koncentratu oraz mogące powstawać: osad na dnie butelki, biały nalot na powierzchni, gazy są naturalnym efektem procesu fermentacji.

    ZALECNE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w miejscu chłodnym i przyciemnionym. Po otwarciu spożyć w ciągu 30 dni.

    54,00 
  • PROPOLIS FORTE EKSTRAKT W KROPLACH BIO 100 ml – PHYSALIS

    SKŁADNIKI
    wodno-alkoholowy ekstrakt z propolisu* 100 %. (* certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Suplement diety.

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    3 x dziennie po 20 – 30 kropli. Popić wodą lub sokiem owocowym. Przed otwarciem wstrząsnąć.
    Nie stosować w okresie ciąży i podczas karmienia piersią. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze (max. 25°C). Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    59,30 
  • SUPLEMENT DIETY PROBIOTYK BEZGLUTENOWY BIO 500 ml – JOY DAY

    SKŁADNIKI
    zestaw żywych szczepów bakterii probiotycznych (6X107 jtk/ml): Lactobacillus rhamnosus GG ATCC53103, Lactobacillus rhamnosus LR 04, Lactobacillus rhamnosus LMG 25626, Lactobacillus acidophilus LA02, Lactobacillus plantarum LP09, Lactobacillus plantarum LMG 26655, Lactobacillus paracasei LPC00, Bifidobacterium breve BR03, Bifidobacterium breve LMG13208, Bifidobacterium animals ssp. lactis BS01, Bifidobacterium longum LMG26652, Streptococcus thermophilus FP4

    OPIS
    Suplement diety. Opakowanie 500 ml zawiera 50 porcji produktu. Produkt nieklarowany, niepasteryzowany. Bez dodatku cukrów i substancji słodzących. Zawiera naturalnie występujące cukry.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 82 kJ/19 kcal
    Tłuszcz – 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 4,2 g
    w tym cukry – <0,5 g
    Błonnik – <0,5 g
    Białko – <0,5 g
    Sól – <0,01 g

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    Dorośli: 10-15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie rozcieńczone z ok. 100 ml wody lub innego napoju
    Dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie rozcieńczone z 50 ml wody lub z innym chłodnym napojem.
    Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji do spożycia. Przed otwarciem butelki, zawartość lekko wymieszać. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego stylu życia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Kwasowość suplementu oraz mogące powstawać: osad na dnie butelki, biały nalot na powierzchni, gazy są naturalnym efektem procesu fermentacji.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w miejscu chłodnym i przyciemnionym, w sposób niedostępny dla dzieci. Po otwarciu spożyć w ciągu 30 dni.

    79,40 
  • WITAMINA C 90 KAPSUŁEK (1000 mg) – JANTAR

    SKŁADNIKI
    witamina C (kwas L-askorbinowy), żelatyna, ekstrakt z gorzkiej pomarańczy standaryzowany na 60 % bioflawonoidów.

    Zalecana dzienna porcja do spożycia 1 kapsułka, zawiera: witaminy C 1000 mg, ekstraktu z pomarańczy 40 mg w tym bioflawonoidów 24 mg.

    OPIS
    Suplement diety dla dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia.

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    Zalecana dzienna porcja do spożycia – 1 kapsułka dziennie. Spożywać kapsułkę w trakcie posiłku, popijając wodą.
    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
    Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

    33,70 
  • WITAMINA C Z DZIKIEJ RÓŻY 100 KAPSUŁEK (945 mg) – JANTAR

    SKŁADNIKI
    ekstrakt z owoców dzikiej róży (Rosa canina L.) standaryzowany na 70 % naturalnej witaminy C, otoczka kapsułki: hypromeloza.

    Zawartość składników w zalecanej dziennej porcji (2 kapsułki)
    Ekstrakt z owoców z dzikiej róży – 1350 mg
    w tym witamina C – 945 mg (1181 %)*
    * dzienna referencyjna wartość spożycia witaminy C (dla osoby dorosłej)

    OPIS
    Suplement diety.
    Witamina C:
    – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
    – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
    – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
    – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    – pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
    – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
    – zwiększa przyswajanie żelaza

    ZALECANE UŻYCIE I INNE UWAGI
    Zalecana dzienna porcja do spożycia – 2 kapsułki. Spożywać 1 kapsułkę 2 razy dziennie w trakcie posiłku.
    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
    Suplement diety przeznaczony jest dla osób dorosłych oraz dzieci powyżej 12 roku życia.
    Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
    Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy trybu życia są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
    Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
    Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicą nerkową.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej (15 – 25˚C), w zacienionym miejscu. Chronić przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

    58,70 
  • WITAMINA C Z DZIKIEJ RÓŻY W PROSZKU 300G – JANTAR

    SKŁADNIKI
    Ekstrakt z owoców dzikiej róży 100 % (Rosa canina L.) standaryzowany na 70 % witaminy C (1429 mg, w tym witamina C 1000 mg i 429 mg dzikiej róży)

    OPIS
    Suplement diety. Dzika róża od dawna stosowana jest jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C.
    Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    Zalecana dzienna porcja do spożycia – wypełnić na wysokość około 1/4 załączoną miarkę (1429 mg produktu). Zalać niewielką ilością wody, rozmieszać, a następnie uzupełnić dowolną ilością płynu według preferencji spożywającego.
    Produkt do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu.
    Suplement diety przeznaczony jest dla osób dorosłych oraz dzieci powyżej 12 roku życia.
    Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu.
    Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
    Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej (15-25˚C), w zacienionym miejscu. Chronić przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

    98,10 
  • WITAMINA D3 W KROPLACH 100 mcg (4000 IU) BEZGLUTENOWA 30 ml – PHARMOVIT (CLEAN LABEL)

    SKŁADNIKI
    oliwa z oliwek extra virgin, witamina E (octan-d-alfa-tokoferylu), witamina D (cholekalcyferol).

    Składniki w porcji dziennej (1 kropla)
    Witamina D – 100 µg/4000 IU (2000 % RWS**)
    Witamina E – 4 mg (33 % RWS**)

    ** RWS – Referencyjne Wartości Spożycia

    OPIS
    Suplement diety z witaminą D rozpuszczoną w oliwie z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno.
    Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystaniu wapnia i fosforu oraz w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Witamina D pomaga również w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
    Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
    Witaminy D i E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego ich nośnikiem jest oliwa z oliwek extra virgin, która pomaga w ich prawidłowym wchłanianiu.
    Produkt nie zawiera laktozy i SOI.

    ZALECANE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
    Zalecana porcja produktu do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu: Spożywać doustnie 1 kroplę dziennie lub dodając do zimnego posiłku np. sałatki. Przed użyciem wstrząsnąć. Zalecana porcja dzienna to 1 kropla.
    Suplement diety przeznaczony wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia.
    Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
    Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
    Spożywanie produktu nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
    Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.
    Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
    Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Chronić przed światłem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    34,70 

Produkty na wzmocnienie odporności na jesień – podsumowanie

Podsumowując – starajmy się jeść ciepłe potrawy, rozgrzewające organizm. To da nam na pewno wzmocnienie odporności na jesień.

Zdrowa dieta i suplementacja są bardzo ważne, ale pamiętajmy też o wystarczającym i dobrej jakości śnie. Nie zapominajmy o regularnej aktywności fizycznej, a zwłaszcza o cudownych dla zdrowia spacerach!

Poza tym myślmy jak najczęściej pozytywnie, spotykajmy się z ludźmi, którzy mają na nas dobry wpływ. Ponadto codziennie dużo się uśmiechajmy! Bo dobre myśli i nastawienie są kluczowe dla naszej odporności i zdrowia.

Mamy nadzieję, że nasz artykuł okazał się dla Was pomocny i przyczyni się do wzmocnienia odporności.