Zdrowe kanapki dla dzieci
Przyszła pora na kolejną propozycję do szkolnej śniadaniówki. Tym razem w naszej śniadaniówce udało nam się dodać naprawdę niesamowitą ilość składników odżywczych. A wszystko jest niezwykle kolorowe i naprawdę smaczne. Nasze dzieci już to potwierdziły! Z resztą zaraz przekonacie się sami – zdrowe kanapki dla dzieci
Co tym razem znajdziecie w pudełku śniadaniowym?
Zdrowe kanapki dla dzieci
- zdrowe kanapki z chleba orkiszowego wiejskiego z pomidorami i cebulką. Oczywiście na kanapce masło, jak również pasta słonecznikowa o smaku pomidorowym;
- owoc – tym razem kaki;
- ciastko owsiane z nadzieniem o smaku kokosowym – na mące owsianej słodzone miodem i sproszkowanymi daktylami;
- kulki daktylowe ze zdrowymi posypkami pełnymi witamin.
Dlaczego zdecydowaliśmy się na te produkty?
Chleb orkiszowy na zakwasie – to zdrowe kanapki dla dzieci. Chleb orkiszowy ma wyjątkowy smak i konsystencję. Dodatkowo wykonany na zakwasie może pomóc w lepszej strawności i dostarczeniu korzystnych bakterii dla zdrowia układu pokarmowego. Ponadto orkisz zawiera pełnowartościowe białko, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Chleb orkiszowy dostarcza witamin z grupy B, minerałów, takich jak magnez i żelazo, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Warto też zaznaczyć, że orkisz zawiera gluten, ale pochodzący z orkiszu jest często o wiele lepiej tolerowany niż ten pochodzący z pszenicy. Oczywiście chleb orkiszowy na zakwasie dostaniecie w naszym sklepie ze zdrową żywnością Bio Zakątek.
Pasta słonecznikowa o smaku pomidorowym – to wegańska pasta wykonana z ziaren słonecznika, z dodatkiem pomidorów i suszonej cebulki. Pasta może stanowić doskonały zamiennik wędlin, bo jest tak smaczna, że dzieci naprawdę ją bardzo lubią. To świetna baza na zdrowe kanapki dla dzieci.
Kaki – to owoc bogaty w witaminy i minerały – zwłaszcza witaminę A, C i K, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Witamina A ważna jest dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Witamina C doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Kaki ma słodki smak, który często jest lubiany przez dzieci. To może być smaczna alternatywa dla słodyczy i przetworzonych przekąsek.
Ponadto do zdrowej śniadaniówki
Ciastko owsiane z nadzieniem o smaku kokosowym – dostępne są również ciastka z nadzieniem kakaowym i bananowym. Najważniejsze w ciasteczkach jest to, że są pieczone na mące owsianej, która jest doskonałym zastępnikiem dla mąki pszennej i nie dodano do nich cukru. Ciastka słodzone są miodem wielokwiatowym i sproszkowanymi daktylami. Opakowanie zawiera jedno, idealnej wielkości ciastko, co stanowi zdrowy deser. A przynajmniej nasze dziecko nie zabiera ze sobą całej paczki ciastek…
Kulki daktylowe – posypane kruszonymi ziarnami kakaowca, czarnym sezamem i różdżkami smaku – to jest prawdziwa bomba witaminowa oraz doskonały deser, który sprawi, ze Twoje dziecko zdrowo się nasyci. Do środka można włożyć prażony orzech laskowy, wówczas kulki są jeszcze lepsze i pożywniejsze oczywiście jeśli dziecko nie jest uczulone na orzechy.
Czarny sezam – warto dodawać sezam do różnych potraw np. do pieczywa, jogurtu, sałatek czy deserów. Ma charakterystyczny orzechowy smak, który może być atrakcyjny dla dzieci. Ponadto jest doskonałym źródłem wapnia i magnezu, dlatego naprawdę warto przemycać go jak najczęściej do wszelkich dań. Poza tym zawiera zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą wspierać rozwój mózgu i układu nerwowego u dzieci.
Różdżki smaku owocowe – to zestaw 5 różnych owoców liofilizowanych o pięknych, naturalnych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach. W skład zestawu wchodzą po dwa 2-gramowe opakowania truskawki, maliny, jagody, śliwki i czarnej porzeczki. Łącznie opakowanie to 10 różdżek smaku. Oczywiście liofilizowane owoce są bez dodatku cukrów. Teraz są też dostępne różdżki smaku tropikalne, czyli liofilizowane, sproszkowane banany, mango i ananas. Takimi sproszkowanymi owocami można obtoczyć kulki daktylowe lub przyozdobić każdy deser.
Podajemy przepis na kulki daktylowe
- 10 daktyli,
- 4 łyżki surowego kakao,
- 1 duża łyżka oleju kokosowego,
- ewentualnie orzechy laskowe lub inne ulubione, najlepiej prażone do środka kulki,
- posypki do kulek: u nas kruszone ziarna kakao, czarny sezam i różdżki smaku owocowe.
Wykonanie
Daktyle najlepiej namoczyć 15 minut wcześniej. Wszystkie składniki kulek zblendować na masę, czyli daktyle, kakao, olej kokosowy. Następnie z powstałej masy formujemy kulki i do środka możemy włożyć orzech. Gotowe kulki można obtoczyć w kakao, sezamie lub posypać posypkami owocowymi. Jeśli kulki wyjdą zbyt miękkie można je włożyć do lodówki, aby zrobiły się bardziej twarde.
Smacznego!!!