Zdrowe kanapki dla dzieci

Zdrowe kanapki dla dzieci

Przyszła pora na kolejną propozycję do szkolnej śniadaniówki. Tym razem w naszej śniadaniówce udało nam się dodać naprawdę niesamowitą ilość składników odżywczych. A wszystko jest niezwykle kolorowe i naprawdę smaczne. Nasze dzieci już to potwierdziły! Z resztą zaraz przekonacie się sami – zdrowe kanapki dla dzieci

Co tym razem znajdziecie w pudełku śniadaniowym?
Zdrowe kanapki dla dzieci

  • zdrowe kanapki z chleba orkiszowego wiejskiego z pomidorami i cebulką. Oczywiście na kanapce masło, jak również pasta słonecznikowa o smaku pomidorowym;
  • owoc – tym razem kaki;
  • ciastko owsiane z nadzieniem o smaku kokosowym – na mące owsianej słodzone miodem i sproszkowanymi daktylami;
  • kulki daktylowe ze zdrowymi posypkami pełnymi witamin.

Dlaczego zdecydowaliśmy się na te produkty?

Chleb orkiszowy na zakwasie – to zdrowe kanapki dla dzieci. Chleb orkiszowy ma wyjątkowy smak i konsystencję. Dodatkowo wykonany na zakwasie może pomóc w lepszej strawności i dostarczeniu korzystnych bakterii dla zdrowia układu pokarmowego. Ponadto orkisz zawiera pełnowartościowe białko, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Chleb orkiszowy dostarcza witamin z grupy B, minerałów, takich jak magnez i żelazo, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Warto też zaznaczyć, że orkisz zawiera gluten, ale pochodzący z orkiszu jest często o wiele lepiej tolerowany niż ten pochodzący z pszenicy. Oczywiście chleb orkiszowy na zakwasie dostaniecie w naszym sklepie ze zdrową żywnością Bio Zakątek.

Pasta słonecznikowa o smaku pomidorowym – to wegańska pasta wykonana z ziaren słonecznika, z dodatkiem pomidorów i suszonej cebulki. Pasta może stanowić doskonały zamiennik wędlin, bo jest tak smaczna, że dzieci naprawdę ją bardzo lubią. To świetna baza na zdrowe kanapki dla dzieci.

Zdrowe kanapki dla dzieci
Zdrowe kanapki dla dzieci

Kaki – to owoc bogaty w witaminy i minerały – zwłaszcza witaminę A, C i K, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Witamina A ważna jest dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Witamina C doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Kaki ma słodki smak, który często jest lubiany przez dzieci. To może być smaczna alternatywa dla słodyczy i przetworzonych przekąsek.

Ponadto do zdrowej śniadaniówki

Ciastko owsiane z nadzieniem o smaku kokosowym – dostępne są również ciastka z nadzieniem kakaowym i bananowym. Najważniejsze w ciasteczkach jest to, że są pieczone na mące owsianej, która jest doskonałym zastępnikiem dla mąki pszennej i nie dodano do nich cukru. Ciastka słodzone są miodem wielokwiatowym i sproszkowanymi daktylami. Opakowanie zawiera jedno, idealnej wielkości ciastko, co stanowi zdrowy deser. A przynajmniej nasze dziecko nie zabiera ze sobą całej paczki ciastek…

Kulki daktylowe – posypane kruszonymi ziarnami kakaowca, czarnym sezamem i różdżkami smaku – to jest prawdziwa bomba witaminowa oraz doskonały deser, który sprawi, ze Twoje dziecko zdrowo się nasyci. Do środka można włożyć prażony orzech laskowy, wówczas kulki są jeszcze lepsze i pożywniejsze oczywiście jeśli dziecko nie jest uczulone na orzechy.

Kulki daktylowe do śniadania dla dzieci
Kulki daktylowe do śniadania dla dzieci

Czarny sezam – warto dodawać sezam do różnych potraw np. do pieczywa, jogurtu, sałatek czy deserów. Ma charakterystyczny orzechowy smak, który może być atrakcyjny dla dzieci. Ponadto jest doskonałym źródłem wapnia i magnezu, dlatego naprawdę warto przemycać go jak najczęściej do wszelkich dań. Poza tym zawiera zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą wspierać rozwój mózgu i układu nerwowego u dzieci.

Różdżki smaku owocowe – to zestaw 5 różnych owoców liofilizowanych o pięknych, naturalnych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach. W skład zestawu wchodzą po dwa 2-gramowe opakowania truskawki, maliny, jagody, śliwki i czarnej porzeczki. Łącznie opakowanie to 10 różdżek smaku. Oczywiście liofilizowane owoce są bez dodatku cukrów. Teraz są też dostępne różdżki smaku tropikalne, czyli liofilizowane, sproszkowane banany, mango i ananas. Takimi sproszkowanymi owocami można obtoczyć kulki daktylowe lub przyozdobić każdy deser.

Podajemy przepis na kulki daktylowe

  • 10 daktyli,
  • 4 łyżki surowego kakao,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego,
  • ewentualnie orzechy laskowe lub inne ulubione, najlepiej prażone do środka kulki,
  • posypki do kulek: u nas kruszone ziarna kakao, czarny sezam i różdżki smaku owocowe.

Wykonanie

Daktyle najlepiej namoczyć 15 minut wcześniej. Wszystkie składniki kulek zblendować na masę, czyli daktyle, kakao, olej kokosowy. Następnie z powstałej masy formujemy kulki i do środka możemy włożyć orzech. Gotowe kulki można obtoczyć w kakao, sezamie lub posypać posypkami owocowymi. Jeśli kulki wyjdą zbyt miękkie można je włożyć do lodówki, aby zrobiły się bardziej twarde.

Smacznego!!!

Polecane produkty oraz składniki do kulek daktylowych

  • KAKAO SPROSZKOWANE O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU, EKOLOGICZNE 200G – BIO AFRYKA

    SKŁADNIKI
    kakao sproszkowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ekologiczne sproszkowane kakao otrzymane z najwyższej jakości ziaren kakaowca. Charakteryzuje się wytrawnym kakaowym smakiem. Polecamy jako składnik deserów, wypieków oraz innych przekąsek.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1475 kJ / 354 kcal
    Tłuszcz – 11 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6,8 g
    Węglowodany – 19,5 g
    w tym cukry – 2,4 g
    Błonnik – 32,5 g
    Białko – 28 g
    Sól – 0,1 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    12,90 
  • OLEJ KOKOSOWY VIRGIN EKOLOGICZNY 400ML – BIO PLANETE

    SKŁADNIKI
    olej kokosowy virgin*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Doskonały do przygotowywania egzotycznych dań. Produkt nierafinowany.
    400 ml = ok. 369 g

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 3367 kJ/819 kcal
    Tłuszcz – 91 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 86 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 4 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 1 g
    Węglowodany – 0 g
    w tym cukry – 0 g
    Białko – 0 g
    Sól – 0 g

    UWAGA
    Zestalanie się oleju w temperaturze pokojowej jest jego cechą naturalną i nie wpływa na jakość produktu. W razie potrzeby roztopić w kąpieli wodnej.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

    23,30 
  • ORZECHY LASKOWE PRAŻONE BLANSZOWANE BIO 350 g – BIO PLANET

    UWAGA
    Produkt nieodpowiedni do spożycia dla dzieci poniżej 3 lat.

    SKŁADNIKI
    ekologiczne ORZECHY LASKOWE prażone blanszowane 100 %.

    OPIS
    Ekologiczne blanszowane i prażone ORZECHY LASKOWE stanowią pyszną i pożywną przekąskę dla dzieci w szkole, w domu i na spacerze!

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna 2785 kJ / 674 kcal
    Tłuszcz 62 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g
    Węglowodany 18 g
    w tym cukry 4,9 g
    Błonnik 9,4 g
    Białko 15 g
    Sól 0 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać alergeny: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, inne ORZECHY, SEZAM, SOJĘ.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    32,80 
  • PASTA SŁONECZNIKOWA CZOSNEK I OGÓREK 150 g – LAVICA FOOD

    SKŁADNIKI
    nasiona słonecznika 34 %, olej rzepakowy, ogórek konserwowy 15 % (ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, chrzan, czosnek, pieprz czarny, GORCZYCA, ziele angielskie, koper, liść laurowy), woda, zagęszczony sok z cytryny, cukier trzcinowy, czosnek granulowany 2 %, sól.

    OPIS
    Pasta ze słonecznika z ogórkiem i czosnkiem.
    Zapakowano w atmosferze ochronnej.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1485 kJ/355 kcal
    Tłuszcz: 31,9 g
    w tym kwasy nasycone: 3,8 g
    Węglowodany: 11,1 g
    w tym cukry: 7,1 g
    Błonnik: 2,4 g
    Białko: 3,4 g
    Sól: 1,7 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +1 do +7°C. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 2 dni.

    7,70 
  • RÓŻDŻKI SMAKU OWOCOWE (LIOFILIZOWANE OWOCE) EKOLOGICZNE SASZETKI (10x2g) 20G CZARY MAMY – HELPA

    SKŁADNIKI
    BIO Różdżka Smaku Truskawka (sproszkowana truskawka liofilizowana* 100% ) 20%, BIO Różdżka Smaku Malina (sproszkowana malina liofilizowana* 100%) 20%, BIO Różdżka Smaku Czarna Porzeczka (sproszkowana czarna porzeczka liofilizowana* 100%) 20%, BIO Różdżka Smaku Jagoda (sproszkowana jagoda liofilizowana* 100%) 20%, BIO Różdżka Smaku Śliwka (sproszkowana śliwka liofilizowana* 100%) 20% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    BIO OWOCOWE Różdżki Smaku to zestaw 5 różnych owoców liofilizowanych o pięknych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach. W skład zestawu wchodzą po dwa 2-gramowe opakowania truskawki, maliny, jagody, śliwki i czarnej porzeczki – łącznie 10 Różdżek Smaku! Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Różdżki Smaku to produkt kompatybilny z kaszkami Czary Mamy. Przy pomocy Różdżek Smaku możliwe są czary na talerzu – owoce i warzywa zmieniają kolor potrawy – i to w 100% naturalnie. Atrakcyjność posiłków jest niezwykle ważna dla małych klientów, którzy zapoznają się dopiero ze smakami. Kolory, zapachy, eksperymenty – to coś, co skusi każdego małego odkrywcę.
    Dzięki wyjątkowemu sposobowi pakowania:
    – owoce i warzywa liofilizowane zachowują świeżość
    – nie ma ryzyka złego przechowywania produktu, gdyż jest to porcja “na raz”
    – można zabrać Różdżkę Smaku ze sobą w drogę
    – owoce i warzywa są atrakcyjne dla dzieci – samodzielne wsypywanie to zabawa przy posiłkach

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA ŚLIWKA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1498 kJ/354 kcal
    Tłuszcz: 2,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 73 g
    w tym cukry: 73 g
    Błonnik: 10 g
    Białko: 5,1 g
    Sól: <0,01 g

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA TRUSKAWKA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1499 kJ/356 kcal
    Tłuszcz: 3,3 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
    Węglowodany: 63 g
    w tym cukry: 54 g
    Błonnik: 22 g
    Białko: 7,4 g
    Sól: 0,03 g

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA MALINA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1250 kJ/300 kcal
    Tłuszcz: 4,6 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 36 g
    w tym cukry: 29 g
    Błonnik: 43 g
    Białko: 7,9 g
    Sól: 0,02 g

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA JAGODA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1558 kJ/369 kcal
    Tłuszcz: 2,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
    Węglowodany: 76 g
    w tym cukry: 62 g
    Błonnik: 15 g
    Białko: 4,6 g
    Sól: 0,02 g

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA CZARNA PORZECZKA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1193 kJ/286 kcal
    Tłuszcz: 2,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
    Węglowodany: 39 g
    w tym cukry: 34 g
    Błonnik: 41 g
    Białko: 7,3 g
    Sól: 0,03 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.

    18,50 
  • RÓŻDŻKI SMAKU TROPIKALNE (LIOFILIZOWANE OWOCE) BIO (9 x 2 g) 18 g – HELPA

    SKŁADNIKI
    różdżka smaku ananas* 33,3 % (sproszkowany ananas liofilizowany* 100 %), różdżka smaku banan* 33,3 % (sproszkowany banan liofilizowany* 100 %), różdżka smaku mango* 33,3 % (sproszkowane mango liofilizowane* 100 %). (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    BIO TROPIKALNE Różdżki Smaku to zestaw 3 różnych owoców liofilizowanych o pięknych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach.
    W skład zestawu wchodzą po trzy 2-gramowe opakowania ananasa, banana i mango – łącznie 9 Różdżek Smaku! Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Różdżki Smaku to produkt kompatybilny z kaszkami Czary Mamy. Przy pomocy Różdżek Smaku możliwe są czary na talerzu – owoce i warzywa zmieniają kolor potrawy – i to w 100 % naturalnie.
    Atrakcyjność posiłków jest niezwykle ważna dla małych klientów, którzy zapoznają się dopiero ze smakami. Kolory, zapachy, eksperymenty – to coś, co skusi każdego małego odkrywcę.
    Dzięki wyjątkowemu sposobowi pakowania:
    – owoce i warzywa liofilizowane zachowują świeżość
    – nie ma ryzyka złego przechowywania produktu, gdyż jest to porcja “na raz”
    – można zabrać Różdżkę Smaku ze sobą w drogę
    – owoce i warzywa są atrakcyjne dla dzieci – samodzielne wsypywanie to zabawa przy posiłkach

    Wybróbuj Różdżki Smaku jako dodatek do:
    – jogurtu naturalnego
    – naleśników
    – ciast i ciastek
    – i zawsze kiedy potrzebujesz czarów na talerzu.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA MANGO W 100 g
    Wartość energetyczna: 1567 kJ/369 kcal
    Tłuszcz: 2,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
    Węglowodany: 78 g
    w tym cukry: 78 g
    Błonnik: 9,1 g
    Białko: 4,7 g
    Sól: 0,2 g

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA BANAN W 100 g
    Wartość energetyczna: 1487 kJ/350 kcal
    Tłuszcz: 1,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
    Węglowodany: 76 g
    w tym cukry: 42 g
    Błonnik: 9,7 g
    Białko: 4,1 g
    Sól: 0 g

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA ANANAS W 100 g
    Wartość energetyczna: 1513 kJ/356 kcal
    Tłuszcz: 0,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
    Węglowodany: 79 g
    w tym cukry: 68 g
    Błonnik: 9,2 g
    Białko: 3,5 g
    Sól: 0,1 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.

    18,50 
Zdrowe kanapki dla dzieci
Zdrowe kanapki dla dzieci