Zdrowe kanapki dla dzieci

Zdrowe kanapki dla dzieci

Przyszła pora na kolejną propozycję do szkolnej śniadaniówki. Tym razem w naszej śniadaniówce udało nam się dodać naprawdę niesamowitą ilość składników odżywczych. A wszystko jest niezwykle kolorowe i naprawdę smaczne. Nasze dzieci już to potwierdziły! Z resztą zaraz przekonacie się sami – zdrowe kanapki dla dzieci

Co tym razem znajdziecie w pudełku śniadaniowym?
Zdrowe kanapki dla dzieci

  • zdrowe kanapki z chleba orkiszowego wiejskiego z pomidorami i cebulką. Oczywiście na kanapce masło, jak również pasta słonecznikowa o smaku pomidorowym;
  • owoc – tym razem kaki;
  • ciastko owsiane z nadzieniem o smaku kokosowym – na mące owsianej słodzone miodem i sproszkowanymi daktylami;
  • kulki daktylowe ze zdrowymi posypkami pełnymi witamin.

Dlaczego zdecydowaliśmy się na te produkty?

Chleb orkiszowy na zakwasie – to zdrowe kanapki dla dzieci. Chleb orkiszowy ma wyjątkowy smak i konsystencję. Dodatkowo wykonany na zakwasie może pomóc w lepszej strawności i dostarczeniu korzystnych bakterii dla zdrowia układu pokarmowego. Ponadto orkisz zawiera pełnowartościowe białko, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Chleb orkiszowy dostarcza witamin z grupy B, minerałów, takich jak magnez i żelazo, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Warto też zaznaczyć, że orkisz zawiera gluten, ale pochodzący z orkiszu jest często o wiele lepiej tolerowany niż ten pochodzący z pszenicy. Oczywiście chleb orkiszowy na zakwasie dostaniecie w naszym sklepie ze zdrową żywnością Bio Zakątek.

Pasta słonecznikowa o smaku pomidorowym – to wegańska pasta wykonana z ziaren słonecznika, z dodatkiem pomidorów i suszonej cebulki. Pasta może stanowić doskonały zamiennik wędlin, bo jest tak smaczna, że dzieci naprawdę ją bardzo lubią. To świetna baza na zdrowe kanapki dla dzieci.

Zdrowe kanapki dla dzieci
Zdrowe kanapki dla dzieci

Kaki – to owoc bogaty w witaminy i minerały – zwłaszcza witaminę A, C i K, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Witamina A ważna jest dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Witamina C doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Kaki ma słodki smak, który często jest lubiany przez dzieci. To może być smaczna alternatywa dla słodyczy i przetworzonych przekąsek.

Ponadto do zdrowej śniadaniówki

Ciastko owsiane z nadzieniem o smaku kokosowym – dostępne są również ciastka z nadzieniem kakaowym i bananowym. Najważniejsze w ciasteczkach jest to, że są pieczone na mące owsianej, która jest doskonałym zastępnikiem dla mąki pszennej i nie dodano do nich cukru. Ciastka słodzone są miodem wielokwiatowym i sproszkowanymi daktylami. Opakowanie zawiera jedno, idealnej wielkości ciastko, co stanowi zdrowy deser. A przynajmniej nasze dziecko nie zabiera ze sobą całej paczki ciastek…

Kulki daktylowe – posypane kruszonymi ziarnami kakaowca, czarnym sezamem i różdżkami smaku – to jest prawdziwa bomba witaminowa oraz doskonały deser, który sprawi, ze Twoje dziecko zdrowo się nasyci. Do środka można włożyć prażony orzech laskowy, wówczas kulki są jeszcze lepsze i pożywniejsze oczywiście jeśli dziecko nie jest uczulone na orzechy.

Kulki daktylowe do śniadania dla dzieci
Kulki daktylowe do śniadania dla dzieci

Czarny sezam – warto dodawać sezam do różnych potraw np. do pieczywa, jogurtu, sałatek czy deserów. Ma charakterystyczny orzechowy smak, który może być atrakcyjny dla dzieci. Ponadto jest doskonałym źródłem wapnia i magnezu, dlatego naprawdę warto przemycać go jak najczęściej do wszelkich dań. Poza tym zawiera zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą wspierać rozwój mózgu i układu nerwowego u dzieci.

Różdżki smaku owocowe – to zestaw 5 różnych owoców liofilizowanych o pięknych, naturalnych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach. W skład zestawu wchodzą po dwa 2-gramowe opakowania truskawki, maliny, jagody, śliwki i czarnej porzeczki. Łącznie opakowanie to 10 różdżek smaku. Oczywiście liofilizowane owoce są bez dodatku cukrów. Teraz są też dostępne różdżki smaku tropikalne, czyli liofilizowane, sproszkowane banany, mango i ananas. Takimi sproszkowanymi owocami można obtoczyć kulki daktylowe lub przyozdobić każdy deser.

Podajemy przepis na kulki daktylowe

  • 10 daktyli,
  • 4 łyżki surowego kakao,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego,
  • ewentualnie orzechy laskowe lub inne ulubione, najlepiej prażone do środka kulki,
  • posypki do kulek: u nas kruszone ziarna kakao, czarny sezam i różdżki smaku owocowe.

Wykonanie

Daktyle najlepiej namoczyć 15 minut wcześniej. Wszystkie składniki kulek zblendować na masę, czyli daktyle, kakao, olej kokosowy. Następnie z powstałej masy formujemy kulki i do środka możemy włożyć orzech. Gotowe kulki można obtoczyć w kakao, sezamie lub posypać posypkami owocowymi. Jeśli kulki wyjdą zbyt miękkie można je włożyć do lodówki, aby zrobiły się bardziej twarde.

Smacznego!!!

Polecane produkty oraz składniki do kulek daktylowych

Zdrowe kanapki dla dzieci
Zdrowe kanapki dla dzieci