Wzmocnienie odporności na jesień
Wzmocnienie odporności na jesień to niewątpliwie ważny cel, który warto rozważyć możliwie wcześnie. Nawet już latem! Kiedy zadbamy latem o wartościowe jedzenie i suplementację, wówczas wejdziemy w okres jesienny z dużo większą odpornością i zdrowiem.
Kilka skutecznych sposobów na wzmocnienie odporności na jesień
Oto kilka suplementów i produktów spożywczych, które mogą pomóc we wzmocnieniu i utrzymaniu odporności w okresie jesienno – zimowym:
- Witamina C – jest znana ze swojego wpływu na zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Pomaga zmniejszyć objawy przeziębienia i może skrócić trwanie infekcji dróg oddechowych. Możecie znaleźć ją w cytrusach, papryce, jagodach, lub po prostu suplementować. Polecamy również witaminę C z dziką różą.
- Cynk – wzmocnienie odporności na jesień i zimę da nam również suplementacja cynku. Niedobór tego pierwiastka może sprawić, że organizm będzie bardziej podatny na infekcje. Cynk jest niezbędny do produkcji przeciwciał, które pomagają zwalczyć chorobę. Możecie znaleźć go w orzechach, pestkach dyni, mięsie lub polecamy suplementację.
- Probiotyki – zdrowe bakterie w jelitach pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co jest bardzo istotne dla odporności. Znaczna część układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Probiotyki mogą wpływać na aktywność tego układu poprzez regulację odpowiedzi immunologicznej. Mogą zmniejszać nadmierną reakcję zapalną lub wspierać odpowiedź immunologiczną w obliczu infekcji. Ponadto probiotyki mogą wzmacniać barierę jelitową, co pomaga zapobiegać przedostawaniu się patogenów i toksyn do organizmu. Naturalnymi źródłami probiotyków są jogurty naturalne, kefir, kimchi. Oczywiście istnieją również gotowe probiotyki.
- Witamina D3 – jest szczególnie ważna w okresie, gdy mniej czasu spędzamy na słońcu. Wówczas jej suplementacja jest niezbędna. Brak wystarczającej ilości witaminy D3 może osłabić układ odpornościowy i zwiększyć ryzyko infekcji.
- Echinacea – jest ziołem, które często stosuje się dla poprawy odporności i do zwalczania infekcji. Badania wskazują, że jeżówka może skrócić czas trwania objawów infekcji wirusowych. Na przykład takich, jak przeziębienia czy grypa. Wykazują też działanie przeciwbakteryjne. Zioło to może pomóc w kontrolowaniu stanów zapalnych. Echinacea może pomóc również w złagodzeniu objawów choroby, takich jak ból gardła, katar czy gorączka. Można ją stosować w postaci herbaty lub suplementu.
Kolejne produkty na wzmocnienie odporności na jesień
- Miód – ma naturalne właściwości przeciwbakteryjne, co oznacza, że może pomagać w zwalczaniu infekcji. Ma również właściwości przeciwzapalne, co przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie. Miód jest często stosowany do łagodzenia kaszlu i bólu gardła. Może pomóc w nawilżeniu błony śluzowej gardła. Regularne spożycie miodu wzmacnia układ odpornościowy, dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom, jak również właściwościom przeciwbakteryjnym. Miód zawiera też liczne składniki odżywcze jak witamina C, witaminy z grupy B oraz minerały: wapń, potas czy żelazo. Jesienią i zimą polecamy szczególnie miód lipowy, spadziowy, akacjowy, rzepakowy i wrzosowy.
- Propolis – wzmocnienie odporności na jesień i zimę zapewni nam propolis, czyli cudowny naturalny antybiotyk. Zwany jest on również kitem pszczelim i jest produkowany przez pszczoły. Zarówno z żywicy roślinnej, jak również z własnych wydzielin. Dzięki właściwościom antywirusowym i bakteriobójczym pomaga zapobiegać i leczyć infekcje. Ponadto łagodzi stany zapalne oraz wzmacnia organizm.
- Imbir i czosnek – oba te składniki są znane ze swoich właściwości przeciwwirusowych, jak również przeciwbakteryjnych. Najlepiej stosować je na co dzień. Dlatego warto pić herbatę lub napar ze świeżym imbirem. Natomiast czosnek warto często dodawać do potraw, które przygotowujemy, np. do zup czy innych dań.
- Sezonowe owoce i warzywa – warto skupić się na owocach krajowych, które dostępne są w okresie jesienno – zimowym. Dlatego zrezygnujmy z owoców i warzyw, które wychładzają nasz organizm. Takich, jak na przykład arbuzy, ananasy, kiwi itp. Niewątpliwie lepiej jest wprowadzić do naszej diety jabłka, gruszki, śliwki, czyli te owoce, które akurat w danym czasie rosną w rejonie, w którym mieszkamy. To samo tyczy się warzyw. Jesienią skupmy się na dyni, marchewce, pietruszkę, cebulę, por, seler itp. Wszystkie warzywa korzeniowe będą mile widziane.
Polecane produkty
Produkty na wzmocnienie odporności na jesień – podsumowanie
Podsumowując – starajmy się jeść ciepłe potrawy, rozgrzewające organizm. To da nam na pewno wzmocnienie odporności na jesień.
Zdrowa dieta i suplementacja są bardzo ważne, ale pamiętajmy też o wystarczającym i dobrej jakości śnie. Nie zapominajmy o regularnej aktywności fizycznej, a zwłaszcza o cudownych dla zdrowia spacerach!
Poza tym myślmy jak najczęściej pozytywnie, spotykajmy się z ludźmi, którzy mają na nas dobry wpływ. Ponadto codziennie dużo się uśmiechajmy! Bo dobre myśli i nastawienie są kluczowe dla naszej odporności i zdrowia.
Mamy nadzieję, że nasz artykuł okazał się dla Was pomocny i przyczyni się do wzmocnienia odporności.