Kombucha na zdrowie

Kombucha na zdrowie

Kombucha ostatnio cieszy się coraz większą popularnością i coraz więcej się o niej słyszymy. Kombucha na zdrowie!

Kombucha na zdrowie!
Kombucha na zdrowie!

Czym jest właściwie ten tajemniczy napój?

Uważa się, że jest napojem długowieczności ze względu na swoje unikatowe właściwości. Pijmy więc kombuchę na zdrowie. Jest ona napojem powstającym w procesie fermentacji słodzonej herbaty, w której mieszanka herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) jest fermentowana przez grzybek herbaciany, czyli symbiotyczną mieszankę bakterii i drożdży. Grzybek ma mlecznobiały kolor i konsystencję galarety. Ten proces powoduje, że kombucha ma charakterystyczny kwaskowy smak i jest delikatnie gazowana.

Kombucha na zdrowie – właściwości

Kombucha jest ceniona nie tylko za swój orzeźwiający smak, ale także za potencjalne korzyści zdrowotne:

  • dzięki obecności żywych kultur bakterii posiada właściwości probiotyczne. Wspiera zdrową florę bakteryjną jelit, co może korzystnie wpływać na trawienie i układ odpornościowy;
  • zawiera witaminy (zwłaszcza witaminę C, witaminy z grupy B) i antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi;
  • jest bogata w kwasy organiczne, takie jak kwas octowy, jabłkowy czy foliowy;
  • poprawia koncentrację;
  • pomaga regulować poziom cukru we krwi, choć te badania wymagają jeszcze potwierdzenia;
  • wspomaga proces detoksykacji, ponieważ składniki zawarte w kombuchy mogą pomóc organizmowi w procesie usuwania toksyn;
  • łagodzi migreny.

Kombucha na zdrowie – ale czy wszyscy mogą ją pić?

Kombucha zawiera alkohol i kofeinę, a więc na pewno nie jest polecana dla kobiet w ciąży, karmiących, jak i dzieci.

Poza tym dla niektórych osób nadmierna ilość kwasu może doprowadzić do dolegliwości żołądkowych. Dlatego osoby z chorobami jelitowymi lub wrzodami powinny zachować ostrożność.

Warto zacząć pić kombuchę od małych dawek, np. ok. 50ml i sprawdzić, jak nasz organizm na nią zareaguje.

Polecane produkty

  • KOMBUCHA MALINOWA BIO 270 ml – DELIKATNA

    SKŁADNIKI
    napar z zielonej herbaty* 96 % (woda, cukier trzcinowy*, zielona herbata* 1 %, żywe kultury scoby*), syrop malinowy* 4 % (cukier*, woda, sok malinowy z koncentratu* 10 %, sok z czarnego bzu z koncentratu*, naturalny aromat, kwas: kwas jabłkowy). (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Produkt rzemieślniczy, poddany naturalnej fermentacji na bazie napoju z herbaty z dodatkiem syropu malinowego. Naturalnie musujący.
    Produkt niepasteryzowany.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 18 kJ/4 kcal
    Tłuszcz – <0,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – <0,5 g
    w tym cukry – <0,5 g
    Białko – 0 g
    Sól – 0 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać SOJĘ, GORCZYCĘ.

    UWAGA
    Napój może zawierać do 1,2 % alkoholu. Jeżeli w Twojej butelce widzisz zawiesinę, jest to naturalny grzyb herbaciany. Wykorzystaj go do przygotowania własnej kombuchy.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 7 dni. Produkt otwarty przechowywać w lodówce.

    11,90 
  • KOMBUCHA ŻURAWINOWA BIO 270 ml – DELIKATNA

    SKŁADNIKI
    napar z zielonej herbaty* 75 % (woda, zielona herbata* ), zagęszczony sok jabłkowy* 21 %, syrop z żurawiny* 3,5 % (sok z żurawiny* 50 %, cukier trzcinowy*), żywe kultury scoby. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Napój na bazie naparu z herbaty z syropem żurawinowym poddany procesowi fermentacji. Ma przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jest idealną alternatywą dla piw i napojów gazowanych.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 101 kJ/20 kcal
    Tłuszcz – <0,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 4,5 g
    w tym cukry – 3,4 g
    Białko – 0 g
    Sól – 0 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Może zawierać SOJĘ, GORCZYCĘ.

    UWAGA
    Napój może zawierać do 1,2 % alkoholu. Jeżeli w Twojej butelce widzisz zawiesinę, jest to naturalny grzyb herbaciany. Wykorzystaj go do przygotowania własnej kombuchy.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze od +2°C do +8°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 7 dni.

    11,90