Kombucha na zdrowie
Kombucha ostatnio cieszy się coraz większą popularnością i coraz więcej się o niej słyszymy. Kombucha na zdrowie!
Czym jest właściwie ten tajemniczy napój?
Uważa się, że jest napojem długowieczności ze względu na swoje unikatowe właściwości. Pijmy więc kombuchę na zdrowie. Jest ona napojem powstającym w procesie fermentacji słodzonej herbaty, w której mieszanka herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) jest fermentowana przez grzybek herbaciany, czyli symbiotyczną mieszankę bakterii i drożdży. Grzybek ma mlecznobiały kolor i konsystencję galarety. Ten proces powoduje, że kombucha ma charakterystyczny kwaskowy smak i jest delikatnie gazowana.
Kombucha na zdrowie – właściwości
Kombucha jest ceniona nie tylko za swój orzeźwiający smak, ale także za potencjalne korzyści zdrowotne:
- dzięki obecności żywych kultur bakterii posiada właściwości probiotyczne. Wspiera zdrową florę bakteryjną jelit, co może korzystnie wpływać na trawienie i układ odpornościowy;
- zawiera witaminy (zwłaszcza witaminę C, witaminy z grupy B) i antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi;
- jest bogata w kwasy organiczne, takie jak kwas octowy, jabłkowy czy foliowy;
- poprawia koncentrację;
- pomaga regulować poziom cukru we krwi, choć te badania wymagają jeszcze potwierdzenia;
- wspomaga proces detoksykacji, ponieważ składniki zawarte w kombuchy mogą pomóc organizmowi w procesie usuwania toksyn;
- łagodzi migreny.
Kombucha na zdrowie – ale czy wszyscy mogą ją pić?
Kombucha zawiera alkohol i kofeinę, a więc na pewno nie jest polecana dla kobiet w ciąży, karmiących, jak i dzieci.
Poza tym dla niektórych osób nadmierna ilość kwasu może doprowadzić do dolegliwości żołądkowych. Dlatego osoby z chorobami jelitowymi lub wrzodami powinny zachować ostrożność.
Warto zacząć pić kombuchę od małych dawek, np. ok. 50ml i sprawdzić, jak nasz organizm na nią zareaguje.