Szybkie placuszki do szkoły
Oto kolejny tydzień z akcją zdrowa śniadaniówka dla Twojego dziecka. Ciekawi jesteśmy ilu z Was skorzystało z podanych przepisów na gofry czy naleśniki karobowe. Tym razem naszą propozycją są szybkie placuszki do szkoły. Mamy nadzieję, że nasze pomysły są dla Was inspiracją na co dzień w komponowaniu śniadaniówek dla Waszych dzieci.
Tym razem w pudełku śniadaniowym umieściliśmy:
- słupki marchewki,
- brzoskwinie,
- muszelki o smaku czekoladowym,
- bakalie: tutaj akurat orzechy nerkowca i rodzynki,
- kasztanowe, szybkie placuszki do szkoły,
- opcjonalnie syrop klonowy,
- jak również shot owocowy z witaminą C i cynkiem – który naturalnie wspiera odporność dzieci i dorosłych.
Dlaczego wybraliśmy akurat te produkty?
Marchewka – zwłaszcza pokrojona w słupki stanowi zdrową przekąskę dla dzieci. Witamina A w niej zawarta pomaga utrzymać zdrowe oczy i ważna jest też dla dobrze działającego układu odpornościowego. Marchew zawiera również błonnik, pomagający w regulowaniu trawienia i zapobieganiu zaparciom. W marchewce znajdziecie też witaminę C i K.
Brzoskwinie – owoce te są słodkie i soczyste, co sprawia, że są atrakcyjne dla dzieci. To z pewnością dobra alternatywa dla słodyczy i przetworzonych przekąsek. Zawierają antyoksydanty, takie jak flawonoidy, witaminy i minerały, takie jak witamina C, A, E. Oprócz tego posiadają sporo miedzi i potasu. Ponadto brzoskwinie są owocem niskokalorycznym, co oznacza, że dzieci mogą je jeść bez obaw o nadwagę.
Muszelki o smaku czekoladowym – muszelki mogą stanowić urozmaicenie śniadania szkolnego. Nie dajemy ich w dużych ilościach, ale jako drobną przekąskę.
Orzechy nerkowca – orzechy te są bogate w tłuszcze, w tym zdrowe nienasycone tłuszcze. Dlatego są one korzystne dla rozwoju mózgu i układu nerwowego dzieci. Tłuszcze te zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają funkcje poznawcze. Orzechy nerkowca są źródłem białka roślinnego, co może być ważne, szczególnie jeśli dziecko jest wegeterianinem. Ponadto są bogate w witaminy i składniki odżywcze.
Rodzynki – rodzynki są słodkie i smaczne, co może być atrakcyjne dla dzieci i stanowić smaczną przekąskę. Zwłaszcza dobrze komponują się z wszelkiego rodzaju orzechami.
Kasztanowe placuszki z daktylami – na bazie mąki kasztanowej są naprawdę pożywnym i świetnym zamiennikiem chleba czy bułki. Dodatkowo placuszki w sposób naturalny słodzone są tylko daktylami. Polecamy, to naprawdę pyszne danie!
Syrop klonowy – jako naturalny zamiennik cukru, do polania placuszków.
Podajemy przepis na szybkie placuszki do szkoły
- 1 1/3 szklanki mąki kasztanowej,
- 1 szklanka mleka krowiego lub można zastąpić napojem roślinnym,
- 4-5 daktyli,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- jak również szczypta soli.
Wykonanie – placuszki do szkoły
Do garnuszka włóż daktyle i zalej je mlekiem. Później gotuj przez ok.4-5 minut., aż zrobią się miękkie. Wówczas zmiksuj je blenderem na gładką masę. Masę ostudź.
Do zimnej masy wbij jajko, dodaj mąkę kasztanową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie wymieszaj całość. Odstaw na ok. 5 minut. Po tym czasie smaż placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony.
Smacznego!
Polecane produkty do śniadaniówki oraz do wykonania placuszków do szkoły
Zapraszamy Was serdecznie do zapoznania się z naszą ostatnią propozycją na ciekawe, kolorowe, szkolne śniadanie.