Przepis – orkiszowa strucla z warzywami
Orkiszowa strucla warzywna gości w naszym menu już od dobrych kilku lat. Z pewnością można by stwierdzić, iż jest wręcz uzależniająca. W związku z tym, kiedy już zabieramy się za jej wypiek, od razu robimy ją z podwójnej porcji :). Chrupiąca, wypełniona po brzegi warzywami, których w naszej codziennej diecie niestety często brakuje.
Tak naprawdę za każdym razem robimy z innym farszem, w zależności od tego, co znajdziemy w lodówce. Możecie ją posypać orzechami lub serem, a w towarzystwie sosu czosnkowego to prawdziwa petarda. Uwielbiamy ją, gdyż jest sycąca i doskonale smakuje. Zarówno na w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Reasumując, kiedy brakuje Wam już pomysłów na śniadanie, kolację bądź potrawę, która zaskoczy Waszych gości – proszę bardzo, dzielimy się naszym przepisem!
Składniki na ciasto
- 250g mąki orkiszowej typ 650
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju (u nas słonecznikowy)
- 80ml wody
plus jedno żółtko do posmarowania ciasta.
Składniki na farsz
- por (biała część)
- cebula
- papryka czerwona
- marchewka
- kukurydza
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej orkiszowej
- ser tarty (u nas ser wegański Violife)
- sól, pieprz,
- kurkuma
- natka pietruszki
Sos czosnkowy
- naturalny jogurt grecki
- ząbek czosnku
- odrobina majonezu (nie jest konieczny)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Z mąki, wody, oleju i soli należy wyrobić ciasto. Następnie odstawić je pod przykryciem, aby odpoczęło na 30 minut. W tym czasie podsmażyć na maśle klarowanym bądź oleju do smażenia pokrojone warzywa: por, paprykę, posiekaną cebulkę oraz startą marchewkę. Kiedy warzywa zmiękną patelnię zestawiamy, a następnie dodajemy kukurydzę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, 1/3 łyżeczki kurkumy oraz jajka. Na koniec farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. Oczywiście możecie doprawić Waszymi ulubionymi przyprawami, a do farszu dodać składniki według upodobań.
Bez wątpienia ciasto najlepiej od razu rozwałkować na papierze do pieczenia delikatnie oprószonym mąką. Ciasto posypujemy startym serem, a następnie rozkładamy wcześniej przygotowany farsz, pozostawiając dookoła wolny brzeg, tak aby się łatwo skleiło. Następnie zawijamy je jak roladę, pozostawiając łączenie ciasta na spodzie. Na zakończenie, wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Struclę pieczemy w 200 stopniach przez około 45 minut. Musi się zarumienić, wówczas będzie jeszcze bardziej chrupiąca :).
Smacznego! Orkiszowa strucla z warzywami!
Będzie nam bardzo miło, gdy podzielicie się z nami swoim wypiekiem. Dlatego oznaczajcie nas na zdjęciach: @biozakatek.