Orkiszowa strucla z warzywami – pyszna, zdrowa i kolorowa

Orkiszowa strucla z warzywami - pyszna, zdrowa i kolorowa
Orkiszowa strucla z warzywami – pyszna, zdrowa i kolorowa

Przepis – orkiszowa strucla z warzywami

Orkiszowa strucla warzywna gości w naszym menu już od dobrych kilku lat. Z pewnością można by stwierdzić, iż jest wręcz uzależniająca. W związku z tym, kiedy już zabieramy się za jej wypiek, od razu robimy ją z podwójnej porcji :). Chrupiąca, wypełniona po brzegi warzywami, których w naszej codziennej diecie niestety często brakuje.

Tak naprawdę za każdym razem robimy z innym farszem, w zależności od tego, co znajdziemy w lodówce. Możecie ją posypać orzechami lub serem, a w towarzystwie sosu czosnkowego to prawdziwa petarda. Uwielbiamy ją, gdyż jest sycąca i doskonale smakuje. Zarówno na w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Reasumując, kiedy brakuje Wam już pomysłów na śniadanie, kolację bądź potrawę, która zaskoczy Waszych gości – proszę bardzo, dzielimy się naszym przepisem!

Składniki na ciasto

  • 250g mąki orkiszowej typ 650
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju (u nas słonecznikowy)
  • 80ml wody

plus jedno żółtko do posmarowania ciasta.

Składniki na farsz

Sos czosnkowy

  • naturalny jogurt grecki
  • ząbek czosnku
  • odrobina majonezu (nie jest konieczny)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Z mąki, wody, oleju i soli należy wyrobić ciasto. Następnie odstawić je pod przykryciem, aby odpoczęło na 30 minut. W tym czasie podsmażyć na maśle klarowanym bądź oleju do smażenia pokrojone warzywa: por, paprykę, posiekaną cebulkę oraz startą marchewkę. Kiedy warzywa zmiękną patelnię zestawiamy, a następnie dodajemy kukurydzę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, 1/3 łyżeczki kurkumy oraz jajka. Na koniec farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. Oczywiście możecie doprawić Waszymi ulubionymi przyprawami, a do farszu dodać składniki według upodobań.

Orkiszowa strucla warzywna - przepis - przygotowanie
Orkiszowa strucla warzywna – przygotowanie

Bez wątpienia ciasto najlepiej od razu rozwałkować na papierze do pieczenia delikatnie oprószonym mąką. Ciasto posypujemy startym serem, a następnie rozkładamy wcześniej przygotowany farsz, pozostawiając dookoła wolny brzeg, tak aby się łatwo skleiło. Następnie zawijamy je jak roladę, pozostawiając łączenie ciasta na spodzie. Na zakończenie, wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Struclę pieczemy w 200 stopniach przez około 45 minut. Musi się zarumienić, wówczas będzie jeszcze bardziej chrupiąca :).

Orkiszowa strucla z warzywami
Orkiszowa strucla z warzywami

Smacznego! Orkiszowa strucla z warzywami!

Będzie nam bardzo miło, gdy podzielicie się z nami swoim wypiekiem. Dlatego oznaczajcie nas na zdjęciach: @biozakatek.

Polecane produkty do: orkiszowa strucla z warzywami

  • KUKURYDZA SŁODKA W ZALEWIE EKOLOGICZNA 230G – BIO EUROPA

    SKŁADNIKI
    kukurydza*, woda, sól morska, sok z cytryny* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Może stanowić dodatek do zimnych lub ciepłych dań. W przypadku spożycia na ciepło podgrzać całą zawartość słoiczka, nie doprowadzać do zagotowania.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartosc energetyczna: 357 kJ / 85 kcal
    Tłuszcz: 1,6 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
    Weglowodany: 13 g
    w tym cukry: 5,2 g
    Błonnik: 3,3 g
    Białko: 3,0 g
    Sól: 0,32 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.

    9,00 
  • KURKUMA MIELONA BIO 200 g – BIO PLANET

    SKŁADNIKI
    ekologiczna kurkuma mielona 100 %.

    OPIS
    Ekologiczna kurkuma mielona jest wytwarzana z korzenia ostryżu długiego (Curcyma longa). Ma charakterystyczną intensywnie pomarańczową barwę i pikantny , korzenny smak. Stanowi doskonały dodatek do dań z ryżu , makaronu, gulaszu, sosów, zup oraz majonezu. Świetnie sprawdzi się również w napojach, koktajlach warzywnych, owocowych czy smoothie.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1609 kJ/382 kcal
    Tłuszcz – 10 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,9 g
    Węglowodany – 65 g
    w tym cukry – 0,3 g
    Białko – 8,0 g
    Sól – 0,3 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    11,30