Muffiny z jabłkami słodzone sproszkowanymi daktylami

Muffiny z jabłkami słodzone sproszkowanymi daktylami to pyszna przekąska dla całej rodziny. Dodatek jabłek sprawia, iż babeczki nabierają wyjątkowego smaku. Piekliśmy je kilka razy, stale udoskonalając przepis. Nadszedł moment aby się nim z Wami podzielić 🙂
Sproszkowane daktyle to nasze odkrycie. Możecie ich użyć w dowolnym przepisie zastępując nimi cukier. Charakteryzują się słodkim smakiem z nutką toffi.
PAMIĘTAJCIE:
Jabłka – zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych. Stanowią również źródło błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), kwercetyny oraz antyoksydantów.
Daktyle – bogate źródło witamin, minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Duża zawartość błonnika sprawia, że przyspieszają perystaltykę jelit. Daktyle zalecane są osobom zmagającymi się z bezsennością, żyjącym w ciągłym stresie. Są doskonałym źródłem energii.
Składniki na muffiny z jabłkami słodzone daktylami:

-100g daktyli suszonych bez pestek
-2 jajka
-150g jabłek
-70g masła
-180g mąki orkiszowej
-0,5 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego
-płatki migdałowe do posypania

Przepis na muffiny z jabłkami słodzone daktylami:
1. Posiekać daktyle i zetrzeć jabłka (mogą być również pokrojone w drobną kosteczkę).
2. Ubić jajka wraz ze sproszkowanymi daktylami. Następnie dodać do masy masło pokrojone na kawałeczki i dalej ubijać.
3. Dodajemy jabłka, posiekane daktyle, mąkę oraz sodę.
4. Masę przełożyć do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
5. Babeczki posypać płatkami migdałowymi.

6. Piec około 25 minut w temperaturze 180st.
Smacznego!
Będzie nam bardzo miło, gdy podzielicie się z nami swoim wypiekiem. Dlatego oznaczajcie nas na zdjęciach: @biozakatek.
Polecane produkty do wykonania muffin z jabłkami słodzonych daktylami: