Matcha – ekologiczna bio herbata dostępna jako herbata matcha ekspresowa, herbata matcha w proszku, matcha napój ekologiczny, jak również inne.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 31

  • CHASEN – MIOTEŁKA BAMBUSOWA DO MATCHY 15 g – MOYA MATCHA

    SKŁADNIKI
    jasny bambus sezonowany

    OPIS
    Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha.
    Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka jasnej odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.
    Chasen najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy. Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80°C.
    Liczba wąsów: 100

    Wskazówki do ubijania matchy: Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek.
    Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki.
    Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce naoshi.

    UWAGA
    Nie należy myć w zmywarce.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Nie należy natomiast zamykać chasenu w plastikowym opakowaniu ani w żadnym innym szczelnym pojemniku, może to spowodować niezamierzone pojawienie się pleśni na bambusowym trzonku.

    57,50 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA BIO 30 g – MATCHA MAGIC

    SKŁADNIKI
    zielona herbata matcha w proszku* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Do miski wsypać 1 g matchy, następnie wlać 120 ml wody o temperaturze 80 °C i dokładnie wymieszać.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

    41,70 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA BEZGLUTENOWA BIO 60 g – PIĘĆ PRZEMIAN

    SKŁADNIKI
    herbata zielona Matcha w proszku* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny).

    OPIS
    Ekologiczna Matcha to sproszkowana zielona herbata. Proces przygotowywania herbaty to prawdziwa ceremonia, doświadczenie dla zmysłów. Dzięki walorom smakowym, Matcha wykorzystywana jest również jako dodatek do wypieków, lodów, koktajli.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    1 łyżeczkę matchy zalej niewielką ilością wody o temperaturze do 80°C i dokładnie wymieszaj. Następnie dolej kolejną porcję wody wedle uznania. 1 łyżeczka starcza zwykle na 200 – 250 ml herbaty.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    44,20 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA BIO 100 g – MATCHA MAGIC

    SKŁADNIKI
    zielona herbata matcha w proszku* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Do miski wsypać 1-2 łyżeczki matchy, następnie wlać 80 ml wody o temperaturze 80 °C i dokładnie wymieszać.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

    70,10 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA BIO 40 g – DIET-FOOD

    SKŁADNIKI
    herbata zielona Matcha w proszku* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Super Matcha to w 100 % organiczna zmielona zielona herbata pozyskiwana z ekologicznych upraw w prefekturze KIOTO (Japonia). Poprzez naturalnie występujące w niej: kofeinę, aminokwasy, (L-teanina), – Matcha działa stymulująco.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Pół małej łyżeczki zalej 200 ml wody o temperaturze (70-80 ℃). Mieszaj energicznie aż do powstania pianki. Matchę możesz również dodać do ciast, wypieków, mieszać z mlekiem lub ulubionym smoothie.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.

    65,80 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA CODZIENNA JAPOŃSKA BIO 100 g – MOYA MATCHA

    SKŁADNIKI
    Zielona herbata matcha 100 %* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Organiczna matcha z drugiego i trzeciego zbioru. Charakteryzuje się mocnym aromatem z wyczuwalną goryczką i jaśniejszym odcieniem zieleni. Polecana do matcha latte, koktajli oraz jako dodatek do lodów albo wypieków.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do MLEKA, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem. Woda powinna mieć temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min. Matchy nie powinno się zalewać wrzątkiem gdyż traci wtedy część swoich właściwości odżywczych.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Po otwarciu przechowywać w lodówce

    82,90 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA CODZIENNA JAPOŃSKA BIO 30 g – MOYA MATCHA

    SKŁADNIKI
    Zielona herbata matcha 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Organiczna matcha z drugiego i trzeciego zbioru. Charakteryzuje się mocnym aromatem z wyczuwalną goryczką i jaśniejszym odcieniem zieleni. Polecana do matcha latte, koktajli oraz jako dodatek do lodów albo wypieków.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do MLEKA, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem. Woda powinna mieć temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min. Matchy nie powinno się zalewać wrzątkiem gdyż traci wtedy część swoich właściwości odżywczych.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Po otwarciu przechowywać w lodówce

    40,40 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA TRADYCYJNA JAPOŃSKA BIO 30 g – MOYA MATCHA

    SKŁADNIKI
    ekologiczna herbata matcha.

    OPIS
    Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Idealnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu zabiegowi liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek po oddzieleniu liści od łodyg. Cały proces produkcji matchy w Uji jest niezwykle czasochłonny a każda partia liści jest starannie sprawdzana.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    – Do przygotowywania herbaty matcha w sposób tradycyjny potrzebne są: czarka, chasen oraz łyżeczka chashaku. Wsyp dwie łyżeczki matchy (1,5 g) do czarki, zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania gęstej piany, następnie dolej więcej wody wedle uznania. Zajmuje to niecałe 30 sekund.
    – Przygotowanie matchy spieniaczem do MLEKA to jeszcze prostsza metoda. Do kubka lub szklanki wsyp 1 zwykłą łyżeczkę matchy (1,5 g), wlej niewielką ilość (100 ml) gorącej wody (80 °C) i dokładnie wymieszaj. Dolej wody według uznania. 1 łyżeczka starcza zazwyczaj na 200 – 250 ml matchy. Zamiast wody do matchy możesz również dodać też sok lub mleko.
    – Matcha nadaje się do przygotowania w shakerze na ciepło i na zimno. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka, dokładnie zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć. Możesz to zrobić nawet w butelce z wodą mineralną!
    – Przygotowanie matcha latte: Zmieszaj łyżeczkę matchy z niewielką ilością gorącej wody. Dodaj gorące spienione MLEKO (roślinne lub krowie). Matcha latte możesz dosłodzić łyżeczką miodu, syropu klonowego bądź syropu.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    53,30 
  • HERBATA ZIELONA MATCHA W PROSZKU EKOLOGICZNA (MATCHA GREEN TEA POWDER) 100G – SUPERFOODS

    SKŁADNIKI
    ekologiczna herbata zielona Matcha w proszku 100 %.

    OPIS
    Ekologiczna Matcha to sproszkowana zielona herbata. Proces przygotowywania herbaty to prawdziwa ceremonia, doświadczenie dla zmysłów. Dzięki walorom smakowym, Matcha wykorzystywana jest również jako dodatek do wypieków, lodów, koktajli.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    1 małą, płaską łyżeczkę herbaty (ok. 2,5 g) zalać 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody (ok. 70-80 st. C), wymieszać szybkimi ruchami do rozpuszczenia proszku i pojawienia się pianki. Aby przygotować matchę w tradycyjny sposób, należy bambusową łyżeczką wsypać porcję herbaty do podgrzanej uprzednio miseczki, zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą, a następnie roztrzepać specjalną bambusową miotełką. Ten ostatni krok sprawia, że napój ma gładką, jedwabistą konsystencję.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    21,80 
  • HERBATA ZIELONA Z MATCHĄ (GREEN TEA MATCHA) BIO (20 x 2 g) 40 g – DIET-FOOD

    SKŁADNIKI
    zielona herbata* 98 %, matcha* 2 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Odkryj serię herbat Bio Green Tea! Nasze herbaty to połączenie natury i tradycji, dostarczające niezwykłych doznań herbacianych. Bez względu na Twoje preferencje, możesz być pewien, że nasze herbaty są starannie wyselekcjonowane z certyfikowanych składników ekologicznych, zapewniając Ci wyjątkowy smak i korzyści zdrowotne.
    Bio Green Tea Matcha to prawdziwa uczta dla miłośników zielonej herbaty. Ta harmonijna mieszanka składa się z ekologicznej zielonej herbaty i aromatycznej matchy.
    Delikatność zielonej herbaty i intensywność matchy tworzą unikalny smak, który wprowadza w stan relaksu i odprężenia.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Herbatę zalej 200 ml wrzącej wody i zaparzaj 3-5 minut.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

    16,40 
  • NAPÓJ MATCHA YOKO EKOLOGICZNY 330ML – CRUZ GROUP

    SKŁADNIKI
    woda źródlana, nierafinowany cukier trzcinowy*, sproszkowana herbata matcha*, regulator kwasowości: kwas jabłkowy. (* certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Napój zawiera naturalną kofeinę, dlatego jest świetną alternatywą dla kawy a zawarte w matchy związki (m. in. L-teanina) uspokajają zmysły, poprawiają nastrój i zwiększają koncentrację.
    Zawiera kofeinę; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży (20 mg/100 ml)
    Przed otwarciem wstrząsnąć.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna – 83 kJ/20 kcal
    Tłuszcz – 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 4,9 g
    w tym cukry – 4,5 g
    Białko – 0 g
    Sól – 0 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

    7,00 
  • ZESTAW CEREMONIALNY DO MATCHY ZE SZKLANĄ CZARKĄ – MOYA MATCHA

    OPIS
    Tradycyjny zestaw do przygotowywania matchy. W zestawie:
    – Ekologiczna herbata Moya Matcha Tradycyjna 30 g
    – Matchawan – szklana miseczka do matchy
    – Chasen – bambusowa miotełka do matchy
    – Podstawka pod Chasen
    – Chashaku – bambusowa łyżeczka do matchy

    Doskonały prezent dla miłośników Japonii i adeptów drogi herbaty „chado”.

    MOYA MATCHA TRADYCYJNA
    Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu zabiegowi liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek po oddzieleniu liści od łodyg.

    MATCHAWAN
    Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to również zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. chasenem). Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza.
    Pojemność: 400 ml

    Naczynie można myć w zmywarce.

    BAMBUSOWA MIOTEŁKA DO MATCHY CHASEN
    Tradycyjna japońska miotełka do spieniania herbaty matcha. Miotełka wykonana jest z jednego kawałka bambusa, gdzie precyzyjne nacięcia i odpowiednie wiązanie bawełnianą nicią tworzy delikatne wąsy, które poprzez odpowiednie uformowanie tworzą jaspisową piankę w trakcie ubijania matchy. Za pomocą chasena wykonujemy w miseczce ruchy przypominające literę W lub M. Pozwala to dobrze połączyć matchę z wodą tworząc zawiesinę, a na powierzchni herbaty powinien pojawić się kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest możliwe dzięki elastycznym bambusowym szczecinkom miotełki chasen. Szczecinki te w ich dolnej części są delikatnie wygięte, a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.

    PODSTAWKA POD CHASEN
    Podstawka pod chasen to nie tylko piękny element tradycyjnego japońskiego zestawu matchy do ceremonii herbacianej. To praktyczne narzędzie, które pomaga utrzymać delikatne wąsy chasenu w idealnym kształcie zapewniając mu długowieczność. Podstawka wykonana jest z czarnej, lśniącej porcelany.

    ŁYŻECZKA CHASHAKU
    Chashaku to łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Oryginalnie wykonana jest z drewna bambusowego. Wykorzystywana w tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej do nabierania sproszkowanej herbaty. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty a używanie łyżeczki chashaku przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.

    256,10 
  • ZESTAW DO PARZENIA HERBATY MATCHA – MATCHA MAGIC

    OPIS
    Zestaw do parzenia Matchy. W skład zestawu wchodzą następujące elementy:
    – bambusowa miotełka chasen
    – bambusowa łyżeczka chashaku
    – miseczka chawan

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

    123,00