Deser bezglutenowy!
Chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem niewątpliwie godnym uwagi na zdrową, a zarazem bardzo szybką w przygotowaniu przekąskę, którą pokochały nasze dzieci. Banany z wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi w towarzystwie cynamonu oraz kardamonu, które zapewniamy, na stałe wpiszą się w Wasze menu.
PAMIĘTAJCIE:
Banany – zawierają wiele składników odżywczych takich jak potas (banany to skarbnica tego pierwiastka), magnez, fosfor oraz wapń, jak również witaminy A, C, E, K oraz z grupy B.
Migdały – podobnie jak banany także zasługują na uwagę jeżeli chodzi o zawartość witamin (B2 oraz E), a także pierwiastków mineralnych (magnez, potas). Ponadto cechuje je również wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kardamon – co ciekawe polecany jest niejadkom gdyż pobudza apetyt😁. Pomaga w schorzeniach górnych dróg oddechowych (przy problemach z oskrzelami bądź astmą, łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos). Wspiera nasza odporność.
Cynamon – wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego (pomocny przy zatruciach pokarmowych oraz biegunkach).
Składniki na aromatyczne banany:
- świeże banany
- wiórki kokosowe ekologiczne
- płatki migdałowe ekologiczne
- kardamon
- cynamon
- olej do gotowania i smażenia bądź masło klarowane
Przepis na aromatyczne banany z płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi:
1. Na suchej patelni podsmażamy płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe. Następnie przekładami je do miseczki.
2. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej do gotowania i smażenia, następnie wrzucamy pokrojone ekologiczne banany. Podsmażamy dosłownie chwilkę, posypując na końcu mielonym kardamonem oraz cynamonem.
3. Tak przygotowane banany łączymy z naszymi przygotowanymi bakaliami ♥️
Życzymy Smacznego 😉
Będzie nam bardzo miło, gdy podzielicie się z nami swoim wypiekiem. Dlatego oznaczajcie nas na zdjęciach: @biozakatek.