Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499, Asia 504 305 445  

Pieczone BATATY z Sałatką z Rukoli połączonej z granatem, pomarańczą i serem Feta.


Pieczone BATATY z Sałatką z Rukoli połaczonej z granatem, pomarańczą i serem feta

 

Pieczone Bataty


Składniki:

- 5 batatów

- około 4 łyżek oliwy lub oleju roślinnego

- 3-4 ząbki czosnku

- świeży lub suszony rozmaryn

- słodka papryka

- kurkuma

- świeżo zmielony pieprz

- sól

 

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Bataty obieramy ze skóry. Kroimy na talarki lub paski - jak kto woli. Następnie polewamy oliwą lub olejem roślinnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku około 25 minut.

 

Sałatka z Rukoli, granatu, pomarańczy oraz sera Feta


Składniki na sałatkę:

- świeża Rukola

- 1 owoc pomarańczy

- 1 owoc granatu

- kilka kostek koziego sera Feta

- uprażone płatki migdałowe

- uprażone orzeszki pinii


Składniki na Sos:

- 3 łyżki oleju roślinnego (w przypadku naszej sałatki olej lniany)

- 1 łyżeczka łagodnej musztardy

- 1 łyżeczka miodu

- 0,5 łyżeczki octu jabłkowego (lub soku z cytryny)

- świeżo zmielony pieprz

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

Sos: olej mieszamy z miodem, musztardą i octem jabłkowym, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Rukolę mieszamy z pokrojoną w kostkę pomarańczą oraz serem Feta, posypujemy ziarenkami granatu, prażonymi płatkami migdałowymi i orzeszkami pinii. Polewamy sosem tuż przed podaniem.

 

Życzymy Smacznego :)

 

Inspiracja do wykonania tej kompozycji po części zaczerpnięta ze strony www.kwestiasmaku.com - Dziękujemy.


Kategorie

Producenci