Pieczone BATATY z Sałatką z Rukoli połączonej z granatem, pomarańczą i serem Feta.
Pieczone Bataty
Składniki:
- 5 batatów
- około 4 łyżek oliwy lub oleju roślinnego
- 3-4 ząbki czosnku
- świeży lub suszony rozmaryn
- słodka papryka
- kurkuma
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Bataty obieramy ze skóry. Kroimy na talarki lub paski - jak kto woli. Następnie polewamy oliwą lub olejem roślinnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku około 25 minut.
Sałatka z Rukoli, granatu, pomarańczy oraz sera Feta
Składniki na sałatkę:
- świeża Rukola
- 1 owoc pomarańczy
- 1 owoc granatu
- kilka kostek koziego sera Feta
- uprażone płatki migdałowe
- uprażone orzeszki pinii
Składniki na Sos:
- 3 łyżki oleju roślinnego (w przypadku naszej sałatki olej lniany)
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli
Przygotowanie:
Sos: olej mieszamy z miodem, musztardą i octem jabłkowym, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Rukolę mieszamy z pokrojoną w kostkę pomarańczą oraz serem Feta, posypujemy ziarenkami granatu, prażonymi płatkami migdałowymi i orzeszkami pinii. Polewamy sosem tuż przed podaniem.
Życzymy Smacznego :)
Inspiracja do wykonania tej kompozycji po części zaczerpnięta ze strony www.kwestiasmaku.com - Dziękujemy.