Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499, Asia 504 305 445  

 

POPCORN 3 SMAKI (tradycyjny, paprykowy i karmelowy)


Przygotowanie:

Do średniego garnka wlej olej roślinny lub masło klarowane tak, aby dno garnka było przykryte cienką warstwą, włącz dopływ energii. Następnie wsyp ziarno popcornu - tyle aby zakryło dno ale by ziarenka nie leżały jedne na drugich. Zakryj pokrywką i nasłuchuj, aż popcorn zacznie "strzelać. Gdy to nastąpi zmniejsz dopływ energii o połowę, a gdy odgłosy strzałów umilkną popcorn będzie gotowy - wyłącz wówczas gaz i przesyp przekąskę do miski. Wedle uznania stwórz własną kompozycję smakową według poniższych wskazówek.


TRADYCYJNY - z solą lub bez.

 

PAPRYKOWY

Uprażony popcorn mieszamy z dowolnymi przyprawami. W naszym wykonaniu była to papryka, kurkuma, bazylia oraz odrobina soli.


KARMELOWY

Składniki:

- uprażony popcorn

- 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowy, słonecznikowy)

- 1-2 łyżek miodu (w zależności od stopnia słodkości jaki chcemy uzyskać)

 

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy olej z miodem aż do całkowitego wymieszania się obydwu składników. Następnie dodajemy uprażony wcześnie popcorn i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany popcorn podpiekamy w piekarniku w 150 st.C przez około 30 minut aż do lekkiego zarumienienia. Po ostygnięciu popcorn staje się chrupiący.


Smacznego!


Kategorie

Producenci