(Bezglutenowy - przy doborze odpowiednich skladników)
Składniki:
80g zmielonych migdałów
100g mielonego suchego maku
300 g białek kurzych od kur zielononóżek (z około 10-12 jaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym - bez fosforanów
50g stopionego masła
pół łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka kaszy quinoa (komosa ryżowa, może być trójkolorowa)
Przygotowanie:
W jednym naczyniu należy wymieszać zmielony mak, migdały, kaszę quinoa oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy roztopione masło. Na sam koniec ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Do piany powoli dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy,aż do połączenia wszystkich składników. Gotową masę przekładamy do foremki - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb należy piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.