Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499, Asia 504 305 445  

STREPTOSAN - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO (1 FIOLKA)

STREPTOSAN - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO (1 FIOLKA) Przeglądaj w pełnej wielkości

STREPTOSAN - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO (1 FIOLKA)

:

6,65 zł

:

6005

Dostępny

5 szt. na stanie

ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO - STREPTOSAN ZAKWASKI

STREPTOSAN

Skład: Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus faecium

Zwany jogurtem 100-latków. Zawiera szczep Enterocooccus faecium, który jest charakterystyczny
dla biocenozy jelitowej długo zyjacych stulatków w Abchazji i jest jednym z głównych składników mikroory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.
Streptosan ma: zwiekszona zdolnosc do przeciwstawiania sie czynnikom pobudzajacym infekcje jelitowe i bakteriom gnilnym, zdolność zagniezdzania sie i aktywnego rozwoju w przewodzie pokarmowym. Zawarte w produkcie kultury tworza niekorzystne srodowisko d
la drozdzaków i niekorzystnych bakterii. Streptosan normalizuje przemiane materii, trawienie, prace układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i endokrynologicznego. Oczyszcza jelita z patogennej i gnilnej mikroory, ma wpływ przeciwmiazdzycowy, zapobiega p
rzedwczesnemu starzeniu sie.

Instrukcja przygotowania:

PRZYGOTOWANIE MLEKA

Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego. Mozna uzyc zarówno mleka krowiego, jak i koziego, a nawet sojowego. UWAGA: Jesli wybralismy mleko inne niż pasteryzowane (np. mleko prosto od krowy), powinnismy wpierw je przegotowac, zeby przed rozpoczeciem przy
gotowywania jogurtu pozbyc sie z mleka wszystkich niepozadanych bakterii, które mogłyby zanieczyscic jogurt lub uniemozliwic namnozenie sie kultur bakterii jogurtowych.

JAK PRZYGOTOWAC JOGURT W 5 MINUT

1. Fiolke zawierajaca sproszkowana Zakwaske, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakrec szczelnie nakretke i wstrzasnij buteleczka az do całkowitego rozpuszczenia sie proszku. Jezeli troche proszku sklei sie na dnie np. odwrotna koncó
wka łyzeczki dokładnie
go rozetrzyj aby rozpuscił sie w mleku i uzyskał mozliwie drobna konsystencje.
Teraz zajmij sie przygotowaniem mleka. W przypadku mleka pasteryzowanego odpowiednia temperature uzyskac w następujący sposób. 1litr mleka zagotuj, drugi schłodz w lodówce. Nastepnie zmieszaj mleko ciepłe z zimnym, uzyskasz wtedy temperature około
37-40, idealna do namnazania sie kultur bakterii. Mleko mozesz tez w całosci (2 litry) podgrzac do temperatury 37-40 sprawdzajac
temperature kuchennym termometrem.

2. Majac mleko o odpowiedniej temperaturze wlej do niego zawartosc buteleczki i dokładnie wymieszaj całosc. Nigdy nie dodawaj bakterii do goracego lub zbyt ciepłego mleka. Mleko powinno miec temperature ok. 40.

3. Całosc pozostaw w garnku, w którym wczesniej podgrzewało sie mleko (garnek bedzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnazania sie). Garnek dokładnie przykryj i zaizoluj (np. recznikiem lub kocem), nastepnie odstaw w ciepłe miejsce. Mleko z
bakteriami mozesz tez przelac do naczynia typu termos, słoik z pokrywka lub miski z pokrywka. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie owin duzym recznikiem lub kocem.

4. Naczynie odstaw na 6-10 godzin w ciepłe miejsce, bez przeciagów i w spokoju (nie mieszaj). Ukwaszone mleko ma gesta konsystencje. Jesli uzyłes termosu, nalezy po ukwaszeniu przelac jogurt do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp. Gotow
y produkt przechowuj w lodówce nie
dłuzej niz przez 7 dni. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. dodawaj do jogurtu bezposrednio przed spozyciem.

Jogurt mozna przygotowac równiez w jogurtownicy lub thermomixie zgodnie z instrukcja dla tych urzadzen.

Kategorie

Producenci