Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499, Asia 504 305 445  

BIFIVIT VIVO - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO - STARTER DO JOGURTU (1 FIOLKA)

BIFIVIT VIVO - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO - STARTER DO JOGURTU (1 FIOLKA) Przeglądaj w pełnej wielkości

BIFIVIT VIVO - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO - STARTER DO JOGURTU (1 FIOLKA)

:

6,99 zł

:

6003

Dodaj do koszyka

Brak towaru, dostawa w drodze.

ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO - JOGURT- BIFIVIT - ZAKWASKI

BIFIVIT

Skład: Laktoza (z mleka), sacharoza, Bidobacterium lactis (2 szczepy), Bidobacterium longum, Bidobacterium bifidum, Bidobacterium breve, Bidobacterium infantis, Bidobacterium bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus.

Unikalne połaczenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bidobakterii i bakterii kwasu propionowego wspomaga leczenie i jest prolaktyka róznych chorób, w
szczególnosci przewodu pokarmowego, infekcji gronkowcem, alergii, skazy, chorób
układu oddechowego, zaburzen odpornosci i przemiany materii. Pozyteczne własciwosci zapewnia wysokie stezenia kultury bakterii i ich pozyteczne metabolity (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy, itd.) Bivit odbudowuje
zdrowa mikroore jelit w dysbakteriozach i
dysbiozach. Jest zalecany w diecie codziennej
dzieci (od 6 miesiaca zycia) i dorosłych.
Ma delikatny, mało kwasny smak i kremowa
konsystencje.

Instrukcja przygotowania:

PRZYGOTOWANIE MLEKA
Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego. Mozna uzyc zarówno mleka krowiego, jak i koziego, a nawet sojowego. UWAGA: Jesli wybralismy mleko inne niz pasteryzowane (np. mleko prosto od krowy), powinnismy wpierw je przegotowac, zeby przed rozpoczeciem przyg
otowywania jogurtu pozbyc sie z mleka wszystkich niepozadanych bakterii, które mogłyby zanieczyscic jogurt lub uniemozliwic namnozenie sie kultur bakterii jogurtowych.

JAK PRZYGOTOWAC
JOGURT W 5 MINUT

1. Fiolke zawierajaca sproszkowana Zakwaske, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakrec szczelnie nakretke i wstrzasnij buteleczka az do całkowitego rozpuszczenia sie proszku. Jezeli troche proszku sklei sie na dnie np. odwrotna koncó
wka łyzeczki dokładnie go rozetrzyj aby rozpuscił sie w mleku i uzyskał mozliwie drobna konsystencje. Teraz zajmij sie przygotowaniem mleka. W przypadku mleka pasteryzowanego odpowiednia temperature uzyskac w nastepujacy sposób. 1litr mleka zagotuj,
drugi schłodz w lodówce. Nastepnie zmieszaj mleko ciepłe z zimnym, uzyskasz wtedy temperature około 37-40, idealna do namnazania sie kultur bakterii. Mleko mozesz tez w całosci (2 litry) podgrzac do temperatury 37-40 sprawdzajac temperature ku
chennym termometrem.

2. Majac mleko o odpowiedniej temperaturze wlej do niego zawartosc buteleczki i dokładnie wymieszaj całosc. Nigdy nie dodawaj bakterii do goracego lub zbyt ciepłego mleka. Mleko powinno miec temperature
ok. 40.

3. Całosc pozostaw w garnku, w którym wczesniej podgrzewało sie mleko (garnek bedzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnazania sie). Garnek dokładnie przykryj i zaizoluj (np. recznikiem lub kocem), nastepnie odstaw w ciepłe miejsce. Mleko z
bakteriami mozesz tez przelac do naczynia typu termos, słoik z pokrywka lub miski z pokrywka. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie owin duzym recznikiem lub kocem.

4. Naczynie odstaw na 6-10 godzin w ciepłe miejsce, bez przeciagów i w spokoju (nie mieszaj). Ukwaszone mleko ma gesta konsystencje. Jesli uzyłes termosu, nalezy po ukwaszeniu przelac jogurt do naczynia do
rzechowywania np. słoika, miski, itp. Gotowy produkt przechowuj w lodówce nie dłuzej niz przez 7 dni. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. dodawaj do jogurtu bezposrednio przed
spozyciem.
Jogurt mozna przygotowac równiez w
jogurtownicy lub thermomixie zgodnie z
instrukcja dla tych urzadzen.

Kategorie

Producenci