Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499, Asia 504 305 445  

Lista produktów według producenta ALCE NERO

ALCE NERO to wyjątkowe stowarzyszenie wyłącznie skupiające certyfikowanych ekologicznych rolników i producentów. Hasłem przewodnim firmy jest najwyższa jakość i gwarancja ekologicznego pochodzenia produktów o niepowtarzalnym smaku. Stowarzyszenie zostało założone przez pionierów ekologii. Szybki rozwój na rynku włoskim i zagranicznym sprzyja pierwotnym ideałom i skupia się przede wszystkim na promocji lokalnej, naturalnej uprawie i produkcji uwzględniającej sprawiedliwy handel i szczególna ochronę środowiska. Przez ponad 35 lad działalności stowarzyszenia marka Alce Nero zdobyła liczne wyróżnienia oraz pozycję lidera na rynku bio żywności we Włoszech. Oryginalne receptury oraz najwyższa jakość podbijają serca najbardziej wymagających konsumentów w Europie, Japonii i USA.


Żywność ekologiczna wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, z szacunkiem dla zwierząt i ziemi. Ekologiczne metody wytwarzania nie zaburzają estetyki krajobrazu zachowują różnorodność genetyczną w gospodarstwie, są „zdrowe” i nieszkodliwe dla zwierząt. W gospodarstwie ekologicznym prowadzona jest ścisła kontrola sposobu produkcji, a nie tylko produktu końcowego. Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji jest gwarancją dla konsumenta, że produkty ekologiczne to produkty bezpieczne dla zdrowia.


Oferta Alce Nero obejmuje szeroki asortyment produktów najbardziej charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Etykieta na produktach to pewnego rodzaju paszport posiadający pełną nazwę produktu, nazwę producenta, miejsce pochodzenia, datę zbioru i przydatności. Etykiety są jasne i przejrzyste, a od 2004 roku wszystkie nazwy produktów są również pisane w alfabecie Braille’a.  


O produktach Alce Nero:


Makarony semolinowe wytwarzane z ekologicznej pszenicy durum uprawianej we Włoszech, w Bazylikacie i Apulii. Chropowata powierzchnia uzyskana dzięki specjalnemu procesowi produkcji z wykorzystaniem tradycyjnych matryc z brązu sprawia, że makarony semolinowe Alce Nero lepiej absorbują sosy. Oferujemy makarony semolinowe i semolinowe razowe o różnych kształtach.


Makarony Orkiszowe składają się wyłącznie z orkiszu (Triticum Dicoccum) uprawianego we Włoszech, w regionie Emilia-Romania Toskanii, Umbrii i Marche. Różnią się od makaronów z pszenicy durum lekko słodkawym smakiem i niższą liczbą kalorii. Drugi cykl suszenia w niskich temperaturach pozwala zachować cenne właściwości naturalne orkiszu w nienaruszonym stanie.


Makaronowe specjały z pszenicy durum wytwarzane są z ekologicznej mąki durum, uprawianej w Basilicacie i Apulii. Aby nadać im delikatny, niepowtarzalny smak i kolor, do makaronów zostały dodane specjalne składniki warzywne i roślinne.


Oliwa z oliwek extra virgin otrzymywana jest z Włoskich, dojrzałych oliwek uprawianych na obszarach południowych Włoch. Spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie. Jest źródłem cennych witamin (A, E, D i K) oraz składników mineralnych. Bogata w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe wywiera dobroczynne działanie na organizm.


Sosy pomidorowe i pomidory pelati dojrzewają na słońcu Emilia-Romania, w Dolinie Mezzano, położonej w delcie Padu, słynącej z bogactwa gatunków fauny i flory oraz niezwykle żyznych gleb torfowych. Uprawiane są tam między innymi odmiany Coimbra i Hercules – bogate w likopen, cenny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Dla zachowania smaku i cennych wartości odżywczych pomidorów proces produkcji przebiega w bardzo krótkim czasie – maksymalnie 8 godzin od zbioru do pakowania.


Pesto doskonały smak Pesto zapewnia używanie prostych, pysznych składników ekologicznych, głównie świeżych i dojrzałych warzyw uprawianych w najpiękniejszych regionach Włoch. W klasycznym Pesto genovese dominuje smak świeżej bazylii, czerwone Pesto Rosso, to świeżość pomidorów i smak parmezanu oraz sera pecorino, połączonych z delikatną cukinią i pikantną papryką. Idealnie nadają się do różnego rodzaju przekąsek lub w połaczeniu z chlebem oraz grzankami.


Sosy warzywne i rośliny strączkowe produkowane z najlepszych warzyw ekologicznych, których jakość gwarantuje marka Alce Nero. Rośliny strączkowe pochodzą ze wzgórz Piemontu, z Umbrii, Toscanii, Marche i Sycylii. Dzięki wygodnym szklanym opakowaniom, zachowują wszystkie swoje walory oferując doskonalą świeżość i bogaty smak.


Suszone pomidory pochodzą z najlepszych upraw ekologicznych w południowej części Włoch – regionu Apulia. Zbierane są w okresie maksymalnej dojrzałości i suszone przy użyciu naturalnych metod, a następnie zalane wyjątkową mieszanką oliwy i ekologicznych przypraw.


Octy i dodatki kulinarne. Ocet jabłkowy zrobiony z soku z jabłek dojrzewających w północnej części Włoch, w rejonie Torentino, ocet balsamiczny z moszczu winogron rosnących w regionie Emilia-Romania oraz sok z cytryn dojrzewających w sycylijskim słońcu. Kostki warzywne i bulion w proszku to idealna kompozycja warzyw i soli morskiej, bez dodatku oleju palmowego.


Produkty śniadaniowe – zaliczmy do nich na przykład kawę zbożową, lecz określenie „kawa zbożowa” jest nieprecyzyjne, ponieważ ziarna kawy nie SA używane do jej produkcji. Kawa zbożowa Alce Nero stanowi naturalny substytut kawy i nie zawiera kofeiny, może być spożywana przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia. Otrzymywana jest z prażonego jęczmienia i stanowi idealny napój na śniadanie lub podwieczorek. Jest to również bardzo popularny napój dla dzieci. Najlepiej smakuje z dodatkiem wolnego od laktozy napoju ryżowego Alce Nero. Pełnoziarnisty, włoski ryż basmati, olej słonecznikowy i algi morskie to główne składniki napoju, z dodatkiem wapnia stanowi idealną i zdrową alternatywę dla krowiego mleka.


Kawy ekologiczne Alce Nero pochodzą z roślin uprawianych na Kostaryce (La Alianza – stowarzyszenie producentów ekologicznych na Kostaryce), Nikaragui (Prodecoop) i Peru (Cepicafe). Po zebraniu, ziarna są palone i mieszane, aby otrzymać doskonałą kawę o charakterystycznym aromacie i niepowtarzalnym smaku.


Czekolady, kremy, kakao. Czekoladowe wyroby Alce Nero otrzymywane są z najwyższej jakości ziaren kakao, zebranych z kostarykańskich i peruwiańskich drzew kakaowca. Dojrzałe ziarna poddane są fermentacji, a następnie delikatnie prażone. Cały proces wytwarzania odbywa się zgodnie z zasadmi sprawiedliwego handlu (ang. Fair trade). Otrzymywane kakao w polaczeniu z tradycją, szwajcarską recepturą tworzy doskonałe kremy czekoladowe i czekolady, których smak urzeka największych koneserów.


Herbatniki Alce Nero są ekologiczne, produkowane wyłącznie przy użyciu najwyższej jakości mąk oraz oliwy z oliwek – bez użycia jaj, aromatów i konserwantów. Smaczne i kruche, polecane jako idealny dodatek do lekkiego, zrównoważonego śniadania.


Musy i krem z kasztanów jadalnych to produkty składające się w 100% z owoców, bez dodatku cukru i szkodliwych substancji chemicznych. Wzbogacone jedynie sokiem z winogron i cytryny stanowią źródło witamin oraz składników mineralnych. Dzięki delikatnym sposobom przetwarzania przez długi czas zachowują świeżość i aromat.


Nektary owocowe wytwarzane bez użycia konserwantów, wyłącznie z produktów włoskiego sadownictwa ekologicznego. Nektary uzyskiwane są z przecieru owocowego, do którego dodawany jest cukier trzcinowy i sok z cytryny. Aby zachować świeżość i doskonały smak produktu, owoce przetwarzane są w ciągu 12 godzin od zerwania.


Miody i pyłek kwiatowy to aromat i smak charakterystyczny dla danego rodzaju kwiatów. Alce Nero oferuje szeroką gamę miodów ekologicznych, jedno i wielokwiatowych, dając możliwość poznania różnorodnych cech każdego z nich, ponieważ smakowanie miodu jest obcowaniem z tysiącami kolorów i zapachów – zawsze różnych, zawsze ciekawych, zawsze zależnych od warunków, w których miód powstaje. Najwyższej jakości miód Alce Nero powstaje wyłącznie w najczystszych, nieskażonych przemysłem regionach Włoch. Po zebraniu miód jest filtrowany i przelewany do sterylnie przygotowywanych słoików nigdy nie podgrzewanych do wyższej temperatury niż 40 stopni Celcjusza. Dla zachowania pełnej identyfikacji produktu, na każdej z etykiet miodu umieszczona jest nazwa pasieki z której pochodzi.


Fair Trade - certyfikat sprawiedliwego handlu. Wiele produktów firmy Alce Nero objęta jest tym certyfikatem. Są to między innymi czekolady, herbatniki czekoladowe i kawy, napój ryżowy basmati, kakao, nektar z akai i owoców tropikalnych oraz mango i marakui. Wszystkie produkty Fair Trade promują sprawiedliwy handel, wspomagają rozwój społeczny i ekonomiczny danego kraju. Produkty Alce Nero Fair Trade pochodzą z Ameryki Południowej (z Kostaryki, Nikaragui, Peru, Brazylii) a także z Indii. Alce Nero od lat wspiera ponad 12 000 gospodarstw, które pracują w systemie rolnictwa ekologicznego.


Źródło: Materiały informacyjne udostępnione przez Dystrybutora marki Alce Nero.

Więcej

Kategorie

Producenci