Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499,  

GRYSZCZENIÓWKA – PRZETWORY NAJLEPSZE Z NATURY

 

Gryszczeniówka w słoiczkach i butelkach zamyka to, co w owocach i warzywach jest najlepsze czyli zdrowie i smak. Ze świeżych owoców i warzyw zebranych w pełni sezonu produkuje aromatyczne syropy, smakowite dżemy, powidła i soki. Wszystkie przetwory przygotowywane są ręcznie z zachowanie tradycyjnych sposobów, co oznacza, że Gryszczeniówka nie stosuje: mrożonek, pulp, pektyn i zagęstników, ani innych dodatków do wytwarzanej żywności. Owoce i warzywa dostarczane są od lokalnych sadowników i plantatorów. Gryszczeniówka to członek Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, promującego wysokiej klasy produkty powiązane z kuchnią regionalną.



Dżemy i musy powstające z Gryszczeniówce są doskonale do pieczywa, ciast lub jako dodatek do herbaty, ale również bardzo dobrze smakują prosto ze słoiczka.


Mus jabłkowyto naturalne źródło błonnika i witamin. Mus przygotowywany ręcznie zachowuje właściwości odżywcze oraz wspaniały smak. Do musu wybierane są jedynie najsłodsze odmiany jabłek zatem nie ma mowy o cukrze w produkcie końcowym.


Dżem truskawkowy – uwielbiany przez dzieci i dorosłych, tworzony jedynie ze świeżych truskawek, bez dodatku zagęstników i białego cukru. W dżemie zachowany jest naturalny smak i zapach. Dżem dosładzany jest jedynie fruktozą czyli naturalnym cukrem występującym w owocach, miodzie i nektarze kwiatów. Gryszczeniówka produkuje również dżemy bez dodatku cukru takie jak: dżem morelowy, dżem z czarnej i czerwonej porzeczki.


Konfitura żurawinowa z całymi owocami ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ale nie tylko. Doskonale nadaje się zarówno do deserów, herbaty, mięs i serów.


Powidła z węgierek powstają w tradycyjnie wysmażanych przez kilka dni śliwek węgierek. Ponieważ powidła przygotowywane są z bardzo słodkich odmian śliwek, do produktu finalnego nie dodawany jest biały cukier, dzięki czemu wydobywana jest naturalna słodycz z owocu. W 2013 roku powidła Gryszczeniówki otrzymały prestiżowy certyfikat jakości „Jakość Tradycja”.


Sok pomidorowy tworzony z pomidorów dojrzałych na słońcu, aromatyczny, wyjątkowy o właściwościach odżywczych. Podczas spożywania soku pomidorowego nasz organizm otrzymuje m. in. Witaminy C, K, E, potas, sód, fosfor, magnez i inne minerały. Sok pomidorowy zawiera również likopen czyli jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który w 35% zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.



Nektary, cóż można o nich powiedzieć, są orzeźwiające i smakowite. Przygotowywane na bazie naturalnych soków owocowych oraz wody źródlanej bez dodatku cukru. W ofercie Gryszczeniówki znajdziecie między innymi nektar z czerwonej i czarnej porzeczki i nektar wiśniowy.



Syropy to nieklarowane produkty zachowujące naturalne barwy i aromaty owoców, z których są przygotowywane. Dosładzane jedynie fruktozą, doskonałe do przygotowywania napojów lub jako dodatek do herbat i deserów. Na długie jesienno-zimowe wieczory, do spożycia na gorąco lub na letnie wieczory przygotowywane na zimno.


Syrop truskawkowy to esencja smaku dla miłośników truskawek. W sklad syropu wchodzą truskawki fruktoza i czerwcowe słońce.


Syrop z czerwonej porzeczki jest wspaniałą kompozycją witamin, minerałów i owocowego aromatu. Czerwona porzeczka doskonale radzi sobie w walce z efektami starzenia. Witamina C neutralizuje wolne rodniki, PP zapobiega pękaniu naczynek, a żelazo jest niezbędne do prawidłowego wytwarzania hemoglobiny.


Syrop z czarnej porzeczki jest największym źródłem witaminy C oraz w mniejszym stopniu innych witamin i minerałów. Tradycyjnie przygotowany z niej syrop posiada właściwości zdrowotne. Czarna porzeczka działa moczopędnie i napotnie, a także przeciwbiegunkowo i przeciwartretycznie oraz wzmacnia żołądek.



Jedną z kluczowych pozycji asortymentu Gryszczeniówki zajmują przetwory z aronii, żurawiny i czarnego bzu.


Aronia i jej przetwory to samo zdrowie i radość dla smakoszy. Owoce te uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia oraz regulują ciśnienie. Znajdujące się w nich związki biologicznie czynne o właściwościach przeciwutleniających hamują procesy starzenia, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym oraz łagodzą skutki chemio i radioterapii. Aronia polecana jest również w celu zmniejszenia napięcia nerwowego, uodpornienia skóry na promieniowanie UV jak również promieniowanie komputera.


Żurawina ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomimo niskiej kaloryczności owoce żurawiny zawierają duże ilości witamin, soli mineralnych, błonnika oraz związków bioaktywnych, które warunkują działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Owoce żurawiny stanowią jedno z bogatszych źródeł związków polifenolowych, w tym flawonoidów. Zawierają również dużo proantocyjanidyn, które zmniejszają ryzyko pojawienia się infekcji układu moczowego.


Czarny bez działa łagodnie i moczopędnie, a także silnie odtruwająco na organizm. Soki i wyciągi z czarnego bzu pomagają przy zatruciach pokarmowych, a także są polecane przy skąpomoczu oraz zaparciach. Sok z tych owoców podawany jest jako środek witaminizujący i wzmacniający na co dzień, podczas choroby, jak też w okresach tzw. Stanów ozdrowieńczych. W medycynie ludowej czarny bez stosowany jest przy przeziębieniach i gorączce podawany w postaci soku, nalewki, syropu lub jako środek lekko napotny. Syrop z czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe, podnosi odporność organizmu na infekcje, zaleca się go jako środek wspomagający leczenie w przypadku schorzeń takich jak: przeziębienie, zapalenie oskrzeli, zapalenie gardła, zapalenie krtani, grypa, zapalenie migdałów.


Zapraszamy do zapoznania się z ofertą produktową w naszym sklepie - GRYSZCZENIÓWKA Przetwórnia Owocowo-Warzywna Monika Kurzawa-Gryszczenia.


Kategorie

Producenci