Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499,  

Rodzinna Wytwórnia Makaronów FABIJAŃSCY – jesteśmy tym co jemy.


W Jeleniej Górze znajduje się rodzinna firma zajmująca się produkcją ekologicznych makaronów na wodzie źródlanej: orkiszowych i gryczanych . Makarony te produkowane są z mąki pochodzącej ze zbóż uprawianych tylko i wyłącznie w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych. 


Dzięki wykorzystywaniu w procesie produkcji krystalicznie czystej wody prosto z naturalnego źródła, smak makaronów Fabijańscy jest wyjątkowy. Woda Kapellanka jest filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat. Z niezmiennym i bogatym składem mikroelementów oraz zachowaną biologiczną czystością. Źródło znajduje się w paśmie Gór Kaczawskich, poniżej wzgórza Kapella.


Makaron produkowany na wodzie źródlanej pozwala na przeniesienie mikroelementów znajdujących się w wodzie do produktu finalnego - pysznego makaronu.


RUSTICI - rustykalny, wiejski, domowy, prosty, dawniejszy, pierwotny. Część wytwórców ceni sobie oryginalność pierwotnej formy i po dziś dzień używa do formowania makaronu, matryc z brązu lub powróciła do ich używania rezygnując z matryc teflonowych. Makaron Rustici dzięki chropowatej powierzchni idealnie utrzymuje sos na swojej powierzchni.


Orkisz jest to bardzo odporne i wysokogatunkowe zboże, które zostało zapomniane przez ludzkość dzięki czemu ominęły go wszelkie modyfikacje na które jest odporny. Orkisz posiada dodatkowo własną ochronę – łuska orkiszu jest bardzo mocna i chroni ziarno orkiszu przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym. Mąka orkiszowa z powodzeniem zastępuje zwykłą mąkę w każdej formie wypieków i nie tylko. Potrawy z mąki orkiszowej są syte i mają bogaty, pełny smak.


Makaron orkiszowy zawiera między innymi Błonnik pokarmowy czyli jeden z ważniejszych składników diety. Błonnik to podstawa odżywienia flory bakteryjnej naszego organizmu, która z kolei jest podstawą funkcjonowania układu pokarmowego człowieka (odpowiada za trawienie, ochronę jelit jak również wchłanianie potrzebnych organizmowi składników).


Makaron gryczany to cenne źródło wielu związków biologicznie aktywnych oraz substancji odżywczych. Gryka jest uznawana za roślinę prozdrowotną. Wykorzystuje się ją w leczeniu stanów zapalnych, chorób układu krążenia, takich jak kruchość naczyń włosowatych czy miażdżyca. Substancje bioaktywne zawarte w gryce wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, redukują ryzyko występowania miażdżycy oraz utrzymują w niej niski poziom cukru. Gryka nie zawiera a-gliadyny, dlatego też wykorzystywana jest w dietach bezglutenowych.


Makarony FABIJAŃSCY w przeciwieństwie do produkowanych przemysłowo, suszone są długo i powoli w niskich temperaturach, by jak najbardziej zbliżyć ten proces do naturalnego suszenia wiatrem i słońcem, jak to się odbywało przed wieloma laty. Dzięki spowolnionemu procesowi suszenia większość cennych składników odżywczych w makaronie pozostaje w niezmienionej postaci, dzięki czemu są łatwiej przyswajane przez człowieka.


Orkisz jest dla wszystkich:

- zdrowych w celu utrzymania równowagi organizmu,

- chorych w celu wzmocnienia leczenia poprzez wzrost odporności oraz regulacji organizmu,

- rekonwalescentów dla wzmocnienia, odtrucia i dodania sil witalnych,

- dzieci dla prawidłowego rozwoju i zabezpieczenia w składniki odżywcze.


Zapraszamy na stronę producenta: Rodzinna Wytwórnia Makaronów FABIJAŃSCY

Źródło: informacje zaczerpnięte z Internetu oraz ze strony producenta makaronów.


Kategorie

Producenci