Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499,  

COCOA – Surowa czekolada przyrządzona z nieprażonego ziarna kakaowca, najszlachetniejszego gatunku CRIOLLO.


Cocoa - surowa czekolada w SKLEPACH BIO ZAKĄTEK










Zastanawiali się Państwo w czym SUROWA CZEKOLADA jest lepsza od każdej innej czekolady dostępnej w jakimkolwiek sklepie spożywczym? Różnica jest znacząca. Tradycyjna czekolada poza nielicznymi substancjami odżywczymi zawiera cała masę innych – niepotrzebnych, szkodliwych substancji jak na przykład mleko w proszku, konserwanty, środki barwiące. Surowa czekolada została wymyślona na długo przed opracowaniem przemysłowych metod produkcji wykorzystujących konserwanty i inne środki chemiczne.


Cocoa to czekolada wykonana z  ekologicznego, nieprażonego ziarna rozcieranego i konszowanego na zimno (konszowanie to proces mieszania i przerzucania masy czekoladowej w trakcie produkcji). Tradycyjne czekolady konszuje się w wysokich temperaturach przez co czekolada traci cenne składniki odżywcze jak magnez, potas czy żelazo.


Magnez to najważniejszy pierwiastek obecny w surowej czekoladzie, którego niedobór najbardziej doskwiera naszemu społeczeństwu, gdyż pierwiastek ten pozwala skutecznie walczyć ze stresem, którego mamy w nadmiarze. Poza magnezem surowa czekolada bogata jest również w fosfor, który korzystnie wpływa na skórę włosy i paznokcie, w związku z czym nazywany jest pierwiastkiem piękności.


Czekolada posiada właściwości antyoksydacyjne, które opóźniają procesy starzenia oraz wzmacniają układ odpornościowy organizmu. ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych) w surowej czekoladzie kształtuje się w granicach 28.000 jednostek i stanowi największa wartość na świecie. Porównując tą wartość do innych antyoksydantów jak na przykład borówki - uważanej za jedne z bogatszych antyoksydantów wśród owoców posiadają zaledwie 2.400 jednostek, zaś wino (Cabernet Sauvignon) uznawane za popularny w ostatnich czasach antyoksydant 5.000 jednostek.


Diabetycy – jak pokazują badania przeprowadzone na grupie osób z tą dolegliwością wykazały, że już po miesiącu od rozpoczęcia stosowania czekoladowej kuracji zauważono, poprawę czynności układu krążenia. Wyniki uzyskane podczas spożywania surowej czekolady były zbliżone do wyników z wykorzystaniem lekarstw.


Surowce wykorzystywane w procesie wytwarzania słodkości z surowej czekolady sprowadzane są bezpośrednio od producentów z Ameryki Południowej lub Azji. Każdy z dostawców posiada certyfikat jednostek ekologicznych, czyli spełnia sztywne wymogi stawiane przez jednostki certyfikujące, odnośnie przestrzegania metod produkcji Unii Europejskiej określone w Art. 29, ust.1, Rozporządzenia WE nr 834/2007.


Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wyrobów z surowej czekolady w naszych sklepach. Równie serdecznie zapraszamy do degustacji wyrobów firmy Cocoa w naszym sklepie stacjonarnym, a dla zainteresowanych degustacją internautów produkty do degustacji wysyłamy wraz z zamówieniami internetowymi.


Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym procesem produkcji wyrobów COCOA opisanym na stronie internetowej producenta.


Kategorie

Producenci