Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499,  

Chleb migdałowo - makowy

(Bezglutenowy - przy doborze odpowiednich skladników)


Składniki:

80g zmielonych migdałów

100g mielonego suchego maku

300 g białek kurzych od kur zielononóżek (z około 10-12 jaj)

1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym - bez fosforanów

50g stopionego masła

pół łyżeczki soli himalajskiej

1 łyżka kaszy quinoa (komosa ryżowa, może być trójkolorowa)


Przygotowanie:

W jednym naczyniu należy wymieszać zmielony mak, migdały, kaszę quinoa oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy roztopione masło. Na sam koniec ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Do piany powoli dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy,aż do połączenia wszystkich składników. Gotową masę przekładamy do foremki - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb należy piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.


Smacznego :)


Kategorie

Producenci