Sklep: 575 97 67 97, Ania: 609 828 499,  

JOGURT VIVO - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO (1 FIOLKA)

JOGURT VIVO - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO (1 FIOLKA) Przeglądaj w pełnej wielkości

JOGURT VIVO - ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO (1 FIOLKA)

:

6,65 zł

:

6006

Dostępny

31 szt. na stanie

ŻYWE KULTURY BAKTERII DO PRZYGOTOWANIA NATURALNEGO JOGURTU PROBIOTYCZNEGO - JOGURT VIVO -ZAKWASKI

Skład: Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus
lactis ssp. diacetylactis, Lactococcus lactis ssp.
cremoris, Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus

Jogurt szeroko rozpowszechniony
produkt o swiezym ukwaszonym swietnym
smaku. Gasi pragnienie i głód, przywraca
siłe i energie. Jogurt jest dobry dla ludzi w
kazdym wieku. Codzienne spozywanie
jogurtu pokrywa zapotrzebowanie organizmu
na aminokwasy, sole wapnia, witaminy
i inne składniki odzywcze. Jest on szczególnie
przydatny dla sportowców i osób
wykonujacych zwiekszone wysiłki zyczne
lub psychiczne. Jogurt normalizuje
trawienie, wspomaga wydalanie szkodliwych
substancji. Bakterie jogurtu wytwarzaja
znaczace ilosci kwasu mlekowego,
który hamuje wzrost bakterii powodujacych
rózne choroby, w tym zoładka i
dwunastnicy. Codzienne spozywanie
jogurtu wzmacnia układ odpornosciowy,
zmniejsza czestosc wystepowania ostrych
zakazen wirusowych dróg oddechowych,
przeziebien i zaburzen jelitowych.

Instrukcja przygotowania:

PRZYGOTOWANIE MLEKA
Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego. Mozna uzyc zarówno mleka krowiego,
jak i koziego, a nawet sojowego. UWAGA: Jesli wybralismy mleko inne niz
pasteryzowane (np. mleko prosto od krowy), powinnismy wpierw je przegotowac,
zeby przed rozpoczeciem przygotowywania jogurtu pozbyc sie z mleka
wszystkich niepozadanych bakterii, które mogłyby zanieczyscic jogurt lub
uniemozliwic namnozenie sie kultur bakterii jogurtowych.

JAK PRZYGOTOWAC
JOGURT W 5 MINUT

1. Fiolke zawierajaca sproszkowana
Zakwaske, wypełnij do połowy mlekiem o
temperaturze pokojowej, zakrec szczelnie
nakretke i wstrzasnij buteleczka az do
całkowitego rozpuszczenia sie proszku.
Jezeli troche proszku sklei sie na dnie np.
odwrotna koncówka łyzeczki dokładnie
go rozetrzyj aby rozpuscił sie w mleku i
uzyskał mozliwie drobna konsystencje.
Teraz zajmij sie przygotowaniem mleka. W
przypadku mleka pasteryzowanego odpowiednia temperature uzyskac w nastepujacy
sposób. 1litr mleka zagotuj, drugi schłodz
w lodówce. Nastepnie zmieszaj mleko ciepłe z
zimnym, uzyskasz wtedy temperature około
37-40, idealna do namnazania sie kultur
bakterii. Mleko mozesz tez w całosci (2 litry)
podgrzac do temperatury 37-40 sprawdzajac
temperature kuchennym termometrem.

2. Majac mleko o odpowiedniej temperaturze
wlej do niego zawartosc buteleczki i
dokładnie wymieszaj całosc. Nigdy nie
dodawaj bakterii do goracego lub zbyt
ciepłego mleka. Mleko powinno miec temperature
ok. 40.

3. Całosc pozostaw w garnku, w którym
wczesniej podgrzewało sie mleko (garnek
bedzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom
do namnazania sie). Garnek dokładnie przykryj
i zaizoluj (np. recznikiem lub kocem), nastepnie
odstaw w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami
mozesz tez przelac do naczynia typu termos,
słoik z pokrywka lub miski z pokrywka. Aby
zapobiec utracie ciepła, naczynie owin duzym
recznikiem lub kocem.

4. Naczynie odstaw na 6-10 godzin w ciepłe
miejsce, bez przeciagów i w spokoju (nie
mieszaj). Ukwaszone mleko ma gesta
konsystencje. Jesli uzyłes termosu, nalezy po
ukwaszeniu przelac jogurt do naczynia do
przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowuj w lodówce nie
dłuzej niz przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp.
dodawaj do jogurtu bezposrednio przed
spozyciem.
Jogurt mozna przygotowac równiez w
jogurtownicy lub thermomixie zgodnie z
instrukcja dla tych urzadzen.

Kategorie

Producenci